MED: Sabba inte för skötsamma vapenägare

Foto: FieldsportsChannel.tv (CC BY 2.0)
  • Tisdag 11 aug 2020 2020-08-11
E-post 792

Kläm åt de kriminella som skjuter med illegala vapen och låt laglydiga jägare och sportskyttar vara i fred. De senare ska ha mer frihet medan de förra ingen alls, skriver Edward Nordén och Åsa Tallroth från Medborgerlig Samling.

Jakt och sportskytte är två urgamla svenska traditioner och fritidsaktiviteter som engagerar hundratusentals vanliga och hederliga svenskar. Från älgjakten som årlig tillställning till målskyttet där vårt hemvärn övar på sin fritid.

Sverige är, liksom Finland, sedan decennier tillbaka ett av världens vapentätaste länder där innehavet domineras av jägare och jaktvapen. Samtidigt har Sverige de senaste åren utvecklat ett växande problem med vapen och skjutningar.

Vi får ibland förbryllade frågor om varför vi vill se utökade friheter för jägare och sportskyttar samtidigt som vi vill stävja skjutningarna. Svaret är att det är två separata frågor som knappt berör varandra. Det ökande antalet skjutningar är ett stort problem, men de begås av kriminella med illegala vapen – oftast insmugglade från Balkan. De begås inte av jägare och sportskyttar.

Är du kriminell så får du inte ha din vapenlicens kvar för vare sig jakt, jaktvapen och definitivt inte som sportskytt.

Kriminella och terrorister vill inte ha jaktvapen och de vill inte gå kvällskurser vecka efter vecka för att klargöra distinktioner gällande klövvilt – de vill ha illegala vapen för strid.

Vi behöver klargöra den här skillnaden om och om igen. Mer frihet för hederliga vapenägare och ingen frihet alls för kriminella är en både rak och rimlig utgångspunkt i frågan.

Man kommer inte åt skjutningarna, de kriminella eller terrorism genom att fortsatt klämma åt jägare och sportskyttar. Det är tvärtom ett ofog som pågår med riksdagspartiernas goda minne och en bekymrande tjänstemannaaktivism inom Polismyndigheten. Vill man reducera legalt ägda licensierade vapen som inte utgör ett problem så måste det motiveras seriöst. I dag motiveras det lika vagt som om man skulle förbjuda cyklar för att dämpa fossila utsläpp. Äpplen, päron och kolbitar.

Att Sverige har utvecklat ett nationellt säkerhetshot från terrorister samt en urspårad kriminalitet som skjuter med automatvapen på offentliga platser, medan politiker i praktiken jagar jakt- och sportskyttevapen från en genomgående laglydig grupp är absurt.

Medborgerlig Samling kommer fortsätta att driva opinion för denna frågan oavsett vilken regering vi får. Det är en fråga om sunt förnuft, om frihet, tradition men också att bjuda motstånd mot politiker och tjänstemän som passerar gränser – gränser för vad de bör få begränsa myndiga medborgares friheter kring – i stället för att ta tag i de verkliga problemen.

Jägare och sportskyttar är inte ett problem. Kriminella är ett problem.

Det är enklare för kriminella att köpa illegala vapen än för en hederlig medborgare att köpa ett legalt vapen. Det är ovanligt enkla distinktioner att göra som också har ett tydligt statistiskt underlag som inte kan missförstås. Om man inte vill.

Tvärtom borde vi värna både jakt- och sportskytte som folkliga traditioner som klåfingriga politiker och tjänstemän inte alls bör inskränka i någon ångestladdad rädsla för något som inte inträffar.

Lägg resurserna på att ta de kriminellas vapen och inte etablerade jägares, eller våra idrottsmän och -kvinnors vapen som de tävlar med både nationellt och internationellt.

Om debattörerna

Edward Nordén, ledamot Medborgerlig Samling
Åsa Tallroth, vice ordförande Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag