Medborgerlig Samling får inte hyra lokal av Folkets Hus – kan inte ”garantera trygghet”

Bild: Privat/Google street view
  • Fredag 25 mar 2022 2022-03-25
E-post 275

Partiet Medborgerlig Samling i Stockholm har nekats hyra lokal av Folkets Hus i Bagarmossen för sitt årsmöte. Lena Wolmer, verksamhetschef på Bagarmossens Folkets Hus, uppger i ett mejl till MED att skälet till att de nekas att hyra lokal är för att man inte kan ”garantera den trygghet som vår verksamhet ska erbjuda alla som finns i huset”.

Nyheter Idag har varit i kontakt med Wolmer som sagt sig vara upptagen och lovat återkomma, vilket hon inte gjort. Därefter har Wolmer inte svarat på Nyheter Idags samtal.

Läs även: Medborgerlig Samling inte välkomna på Stockholm Pride: Lever inte upp till värdegrunden

Nyheter idag har även varit i kontakt med Fredrik Wilkens, ledamot i MED Stockholm, som säger att partiet inte utsatts för något hot eller liknande som skulle kunna motivera hänvisningen från Bagarmossens Folkets Hus om att garantera trygghet.

– Nej, ingenting. Det är för oss väldigt oklart vad som ligger bakom. Vi har faktiskt bett om ytterligare förtydligande, men det har varit tyst från dem, säger Wilkens till Nyheter Idag.

Hur tänker ni gå vidare med det här?

–  Vi har två spår. Dels så har vi gjort en skrivelse till kulturdirektören i Stockholms stad, och bett dem undersöka om den här föreningen bryter mot stadens riktlinjer som de har, det som kallas demokrativillkoret.

–  Och om de kommer fram till att de har brutit mot dem, menar vi att de borde bli återbetalningsskyldiga för de bidrag som de erhållit. Det är ju ganska stora bidrag som de får varje år för att tillhandahålla lokaler åt föreningslivet. Stockholms stad ger dem ju bidrag för det här ändamålet på 1,7 miljoner per år.

–  Det är andra är att vi har ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm stad som är politisk vilde och medlem i Medborgerlig samling. Han heter Joakim Hedelin, och har skickat in en interpellation till Jonas Naddebo som är kulturborgarråd som också ställt frågan hur staden säkerställer att det här demokrativillkoret som man har faktiskt efterlevs. Och om de inte efterlevs, vad gör man i de fallen?

Läs även: Kommunråd kränkta av satirbilder – polisanmäler Medborgerlig Samling

Läs även: Sala kommuns informatör blockade Medborgerlig Samling på Facebook – nu pudlar man

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag