Medieanalytiker: ”Lyssnarna lämnar Sveriges Radio i strid ström”

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 3 mar 2019 2019-03-03
E-post 4664

”Lyssnarna försvinner iväg någon annanstans” säger medieanalytikern Olle Lidbom i Mediepodden. Han presenterar interna siffror inifrån Sveriges Radio som visar att vissa klipp når så lite som 800 lyssnare. Och ett välrenommerat program som Studio Ett når endast 7000 lyssnare i digitala format en vanlig vecka. – Jag blev chockad när jag såg de siffrorna, säger han i podden.

Interna siffror inifrån Sveriges Radio skvallrar om att mediekonsumenterna överger public service-jätten i allt större utsträckning. Den slutsatsen drar medieanalytikern Olle Lidbom i Mediepodden där han bland annat presenterar interna siffror inifrån Sveriges Radio.

I ett exempel redovisar poddkollegan Emanuel Karlsten hur det ser ut för Sveriges Radio P3, en kanal med målsättning att nå en yngre målgrupp.

– När man tittar på åldersgruppen 20 till 34 år har man gått från 28 procent 2015 till 13 procent i slutet av 2018. Man har tappat hälften av lyssnarna i sin målgrupp i traditionell radio, konstaterar Karlsten.

Frågan är om målgruppen istället konsumerar samma program genom digitala format, men där ser det riktigt dystert ut. Duon konstaterar att det är svårt att exakt veta de större trenderna då det inte finns några officiella siffror för antalet lyssnare digitalt. Dock har Lidbom kommit över siffror från andra program som skvallrar om hur det ser ut.

Han berättar att antalet lyssnare en vanlig vecka på SR Studio Ett i digitalt format uppgår till endast 7000 personer.

– Jag blev chockad när jag såg de siffrorna, säger Lidbom.

”Lyssnarna lämnar Sveriges Radio i strid ström”

Siffrorna är oroväckande eftersom allt mer mediekonsumtion övergår till digitala format, resonerar Lidbom. Och för att visa vilket potentiellt tapp som kan vänta fler program gör han en annan jämförelse med programmet morgonpasset, det mest populära i Sveriges Radio P3.

En vanlig dag lyssnar ungefär en halv miljon på programmet via radio. Men på nätet är det inte mer än 57 000, drygt en tiondel.

– Det är ganska rimligt att anta att en tablåsänd Sveriges Radio-produktion har ungefär en tiondel av sina lyssnare på nätet. Så ser det ut om man gör några nedslag bortanför de allra största programmen.

Och Lidbom tecknar en mörk bild över Sveriges Radios framtid om trenderna fortsätter på samma sätt. Detta eftersom allt fler mediekonsumenter går över till digitala format, en trend som växt allt mer det senaste decenniet.

– Lyssnarna lämnar Sveriges Radio i strid ström, framför allt de unga. De kommer inte tillbaka till Sveriges Radios program digitalt. Det är precis som vi sett på tidningssidan, en utveckling som inte gagnar de traditionella medierna utan lyssnarna försvinner iväg någon annanstans, summerar Lidbom.

Nyligen beslutade riksdagen att tvångsfinansiera public service-bolagen via skattsedeln där endast Sverigedemokraterna röstade emot. Beslutet har väckt skarpt kritik bland borgerliga gräsrötter som ifrågasätter varför frågan inte fick en större genomlysning.

Som en följd av detta har den borgerliga debattören Thomas Gür utmanat Moderaterna på debatt om finansieringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag