Menar Expressen att de själva är en främlingsfientlig hatsajt?

Är Expressen själva en främlingsfientlig publikation? Foto: faksimil expressen.se samt den tryckta utgåvan.
  • Torsdag 4 feb 2016 2016-02-04
E-post

BLOGG Att tidningen Expressen inte gillar Nyheter Idag är inte konstigt – det är ingen hemlighet att vi tar deras läsare. Men även om det är frustrerande för deras redaktion vore det något klädsamt om de inte tappade huvudet helt.

Efter vårt föredömliga avslöjande om hur Expressens systertidning Dagens Nyheter mörkar sexövergrepp på unga flickor i Kungsträdgården har kritiken varit massiv mot Nyheter Idag. Det är nästan så man finner anledning att undra om de bedriver någon sorts lågfrekvent kampanj.

Det har varit ett batteri av anklagelser mot Nyheter Idag, allt från främlingsfientlighet till att vi är betalda av Vladimir Putin. Detta trots att våra påståenden om Dagens Nyheters mörkläggning har stöd av sms, mejl, inspelade telefonmeddelanden och intervjuer med två källor – varav en arbetar som polis.

Samtidigt går Expressen, några dagar efter vårt avslöjande, ännu längre och påstår i en ledare att ”Journalister vinklar för att inte gynna SD”. Som jämförelse har Nyheter Idag aldrig påstått något sådant, vi har bara redovisat bevisen för att Dagens Nyheter mörklägger sexövergrepp utförda av ensamkommande flyktingbarn.

Till stöd använder Expressen en Twitter-enkät som journalister har svarat på. Även om det underlaget inte är i närheten lika underbyggt som det material vi presenterade, duger det gott för att visa på ett problem. Min poäng här är att visa hur Expressen arbetar – först smutskasta konkurrenter och sedan göra samma sak själva bara dagar senare. Ett beteende som känns igen hos dåliga förlorare.

Och bara för några dagar sedan gjorde de samma sak igen.

Nyligen publicerade Expressen en artikel om att ”främlingsfientliga sajter sprider hat”. Givetvis passade Expressen på att omnämna Nyheter Idag, i vart fall i den tryckta tidningen. Bakgrunden till att de vill kategorisera oss på ett sådant sätt kan du nog räkna ut själv.

Precis som hundratusentals andra svenskar köper inte heller jag Expressen. Men någon av våra läsare hade sett reportaget i papperstidningen, tagit en bild ur tidningen och publicerat på Twitter för att göra mig uppmärksam på konkurrentens fulspel.

Där klumpas vi ihop med öppet nazistiska sajter och bredvid en bild från respektive publikation finns en motivering till varför vi är med i denna mindre smickrande lista. Det påstås även att vi är ”SD-lojala”.

”SD-lojala Nyheter Idag skriver att rikspolischefen Dan Eliasson får kritik för ett uttalande om 15-åringen som misstänks ha huggit ihjäl Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal och citerar bland andra ’en upprörd tjej på Facebook'”, står att läsa i Expressens motivering om varför Nyheter Idag minsann är främlingsfientlig.

Låt det nu sjunka in. När Nyheter Idag återger kritik som rasar i sociala medier mot rikspolischefen för att han uppenbart fäller ömmande ord om Alexandras mördare i en intervju i SVT menar Expressen att vi är en ”främlingsfientlig sajt som sprider hat”. Att granska makten är fult enligt Expressen, även om det så råkar vara en rikspolischef som ömmar för våldsamma knivmördare.

Nåväl, Expressen har ju en tradition av att granska folket åt makten. Det såg vi inte minst när de knackade på hos Jim Olsson i Göteborg för att anklaga honom för saker han aldrig skrivit i kommentarsfält. Brottet Olsson hade begått var att hysa fel åsikter om politiker och regering, i huvudsak på grund av vad Olsson uppfattade var en ansvarslös invandringspolitik.

Men vad händer bara några dagar senare? Nu publicerar Expressen själva, genom en debattartikel, svidande kritik mot rikspolischef Dan Eliasson – av exakt samma anledning som Nyheter Idag rapporterade. I artikeln hos Expressen kan vi läsa krav på Eliassons avgång, mycket riktigt på grund av att han ömmade för Alexandras mördare i teverutan.

”Be snarast regeringen om att få bli entledigad från din befattning som rikspolischef. Du har ingenting att tillföra svensk polis mer än fullkomligt kaos och total polisiär frustration”, lyder uppmaningen till rikspolischef Dan Eliasson i debattartikeln hos Expressen.

Nu undrar jag såklart, är det okej med Expressen att hädanefter kalla er ”främlingsfientlig sajt som sprider hat och som beter sig som dåliga förlorare”?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag