Mer än halva Florida saknar ström – delstaten mörklagd på satellitbilder

Foto: Nate Johnson/NoaaFoto: Nate Johnson/Noaa
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 29

USA Miljoner abonnenter saknar ström sedan orkanen Irma dragit fram över Florida, Georgia och South Carolina. Det kan handla om det mest omfattande strömavbrott som någonsin vållats av en naturkatastrof i USA.

Washington Post rapporterade igår att så mycket som tolv miljoner Floridabor saknade ström igår kväll. Det innebär att majoriteten av delstatens 20,6 miljoner invånare saknade ström.

Satellitbilder från Noaa som meteorologen Nate Johnson‏ lagt upp på Twitter visar hur södra Florida är i det närmaste mörklagt. Han jämför där en bild tagen nattetid igår med en bild tagen under natten 11 maj i år.

Utöver Florida har ytterligare 1,2 miljoner abonnenter i Georgia blivit strömlösa på grund av Irma, rapporterar AP. Även i South Carolina är hundratusentals hushåll utan elektricitet.

Många av dem som förlorat elen är kunder hos elbolaget Florida Power and Light. På företagets hemsida vädjar man till kunderna att inte höra av sig och anmäla strömavbrotten.

– Vi har aldrig haft så många strömavbrott och jag tror inte något elbolag i landet någonsin haft det, säger företagets VD Eric Silagy.

– Det är med god marginal det största i vårt företags historia.

Enligt de reparatörer som nu kallas in för att reparera det trasiga elnätet kan det komma att ta veckor innan strömmen är tillbaka igen. På vissa platser kommer helt nya elnät få byggas upp från grunden, heter det.

AOL jämför i en artikel strömavbrottet med andra omfattande elavbrott i USA:s historia. Slutsatsen är att strömavbrottet är ett av de största, om inte det största, i landets historia.

Förödelsen efter orkanen uppges vara omfattande och antalet dödsoffer i USA har nu skrivits upp till tio. Sex dödsoffer i Florida, tre i Georgia och ett i South Carolina skylls på Irma.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag