Mer oro över EU-migranter

  • Torsdag 6 feb 2014 2014-02-06
E-post

Efter den 1 januari upphävdes de restriktioner som gjorde att rumäner och bulgarer inte hade fri rörlighet inom EU vilket lett till oro i flera av EU:s medlemsstater. 

I ett tal i tyska parlamentet förra veckan sa förbundskanslern Angela Merkel att Tyskland ska utnyttja EU:s fria rörlighet av arbetskraft men inte heller ”blunda för missbruket”, rapporterar Financial Times.

Tysklands president Joachim Gauck menar dock att det är ”fel och farligt[…]att insinuera att invandrare skadar vårt land, tar våra jobb eller hotar vårt välfärdssystem” men la till att invandring kan ibland skapa problem och ”politisk korrekthet ska inte hindra oss från att säga det”.

Domstol gav utländsk familj rätt till bidrag

Samtidigt dömde den tyska domstolen ”Court of Social Affairs” att ge en arbetslös spansk familj arbetslöshetsstödet ”Hartz IV” på samma sätt som tyskar, rapporterar thelocal.de.

Den spanska familjen hade bott i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen sedan juli 2013 och levt på barnbidrag och småjobb. När ett jobbcentrum nekade dem Hartz IV-stöd beslutade alltså domstolen ändå att familjen skulle få drygt 1000 euro i månaden.

Detta går tvärt emot tysk lag som undantar Hertz IV-stödet från att ges till utlänningar eftersom den inte klassas som ”social benefit”, vilket hade gjort att alla EU-medborgare hade haft rätt till bidraget. Domstolen menade emellertid att tysk lag inte är kompatibel med EU:s lagar om fri rörlighet, som står över de lagar som det tyska folket beslutat om.

Officiella siffror om invandringen, sedan reglerna blev mer generösa den 1 januari är ännu inte klara, men Tysklands federala arbetsförmedling presenterade tidigare i veckan siffror som visade att antalet rumäner och bulgarer som sökte arbetslöshetsstöd i september 2013 hade ökat med 48 procent från året innan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag