Merkel i klar ledning i det tyska valet – AfD förväntas skrälla

Foto: Flickr
  • Söndag 24 sep 2017 2017-09-24
E-post 83

BERLIN Förbundskansler Angela Merkel förväntas fortsätta regera Tyskland efter söndagens val till parlamentet. Det invandringskritiska partiet, Alternativ för Tyskland, AfD, förväntas ta sina första mandat i kvällens val och kan dessutom komma att bli landets tredje största parti. 

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska partikoalition CDU/CSU leder stort i det tyska förbundsvalet. Vallokalerna stänger idag, söndagen 24 september, klockan 18:00. 60 miljoner tyskar har möjligheten att rösta i valet.

En av de frågor som dominerar valet är migration och invandring. Det relativt nytillkomna partiet Alternativ för Tyskland, AfD, beskyller i sin valkampanj Angela Merkel för att vilja islamisera Tyskland. Partiet är starkt kritiskt till migration och Islam. AfD vill också skrota Euron.

AfD ligger mellan 8 och 13 procent i opinionsmätningarna och förväntas, enligt den prognosen, ta sina första mandat i det tyska parlamentet redan ikväll. Partiet kan därmed gå från att inte vara representerade i parlamentet alls, till att bli Tysklands tredje största parti.

Tyskarna har en gräns på 5 procent för att ta sig in i parlamentet. I Tyskland har staten också möjligheten att helt förbjuda partier som staten anser vara oönskade.

Enligt opinionsmätningarna förväntas sex partier vara representerade i parlamentet efter valet.

CSU/CDU – En kristdemokratisk koalition som leds av Angela Merkel. Har mellan 34 och 37 procent i opinionsmätningarna och har under den senaste mandatperioden regerat Tyskland ihop med socialdemokraterna, SPD. Kristdemokraterna lovar skattesänkningar, full sysselsättning och att det ska bli lättare för föräldrar att vara hemma med sina barn.

SPD – Tysklands socialdemokratiska parti. Partiet är starkast hos arbetarklassen i industriregionerna i Västtyskland. Idag samarbetar partiet med Angela Merkel, men har under valkampanjen utmanat kristdemokraterna om förbundskanslerposten. Socialdemokraterna fokuserar på frågor som rör social välfärd, rättvisa och trygghet. Partiet leds av EU-parlamentets före detta talman Martin Schultz. SPD ligger mellan 20 och 25 procent i opinionsmätningarna.

Die Linke – Tysklands Vänsterparti grundades 2007 och består bland annat av före detta partimedlemmar från det forna ”Tysklands socialistiska enhetsparti”, som styrde enpartistaten Östtyskland. Partiet åtnjuter starkast stöd hos befolkningen som levde under det östtyska enpartiväldet, men har även starkt stöd hos ungdomar i västra Tyskland. Partiet vill se fler marknadsregleringar, höjd minimilön och ett upplösande av militäralliansen NATO. De är också motståndare till att  Tyskland deltar i krig utomlands. Die Linke erhåller, enligt opinionsmätningarna, mellan 8 och 11 procent av väljarnas röster.

FPD – Ett liberalt parti i Tyskland som misslyckades att ta sig över procentspärren 2013. Partiet gillar företag, frihandel och Europeiska Unionen, de lovar också att sänka skatten. Enligt SVT ska partiet dessutom vara positivt inställda till medborgerliga rättigheter. Partiet har mellan 8 och 11 procent i opinionsmätningarna.

Die Grunen – Ett till liberalt parti, men med fokus på miljöfrågor. Partiets främsta stöd kommer från universitetsutbildade individer i västra Tyskland. Partiet får mellan 6 och 9 procent i opinionsmätningarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag