Merkel stannar vid makten: Tyska Socialdemokraterna bryter vallöfte och går in i regering

Angela Merkel är Tysklands förbundskansler. Foto: EPP
  • Onsdag 7 feb 2018 2018-02-07
E-post 202

TYSKLAND Efter långa förhandlingar kommer de tyska socialdemokraterna och tyska kristdemokraterna att bilda regering. Beslutet innebär att socialdemokraterna bryter sitt vallöfte om att inte ingå i regering med Merkel.

Efter långa förhandlingar har nu tyska kristdemokraterna, CDU, och tyska socialdemokraterna, SPD, kommit fram till en överenskommelse om att bilda en regering ihop, uppger Der Spiegel.

Att de två partierna väljer att ingå i en regering med varandra innebär att de tyska socialdemokraterna bryter en av deras största vallöften inför valet 2017, att inte ingå i en regering med Merkels kristdemokrater. Flera ledande politiker i SPD menar att det är socialdemokraternas plikt att bibehålla den rådande ordningen.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna ändrar hållning – Kan komma att garantera Merkels fortsatta styre

Beslutet sker med bakgrund av Alternative für deutschland, AfD, stora framgångar i valet 2017. AfD fick 13 procent av rösterna, lyckades ta sig in i förbundsdagen och blev Tysklands tredje största parti. Under valvakan slängdes en känga åt Angela Merkel.

– Vi kommer jaga bort dom. Vi kommer jaga bort Merkel, eller vem det nu än må vara och vi kommer ta tillbaka vårt land, sa en av partiets grundare Alexander Gauland.

LÄS ÄVEN: AfD: ”Vi kommer jaga bort Angela Merkel och ta tillbaka vårt land”

Merkels kristdemokrater fick göra eftergifter under förhandlingarna. Socialdemokraterna kommer få makt över utrikesdepartementet, finansdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag