Migrationsministern rasar mot Danmark – För att Danmark gör som Sverige

Johansson rasar mot Danmark – för att Danmark gör som Sverige. Foto: Henry von Platen / Wikimedia Commons samt regeringen.se
  • Torsdag 19 Nov 2015 2015-11-19
E-post 666

STOCKHOLM Nu riktar migrationsminister Morgan Johansson skarp kritik mot Danmark för att de inte infört gränskontroller, något som i praktiken ökar trycket mot Sverige. – Jag skulle vilja säga att det är anmärkningsvärt att Danmark valde att inte införa gränskontroller med motivet att de i så fall skulle få fler asylsökande, säger Johansson till Dagens Industri.

På torsdagskvällen berättar tidningen Dagens Industri att migrationsminister Morgan Johansson är arg på Danmark. Anledningen uppges bero på att Danmark inte har infört gränskontroller, vilket leder till att migranter i praktiken har fritt fram att resa genom Danmark för att ta sig till exempelvis Sverige.

– Det är anmärkningsvärt. Det handlar om ansvaret för säkerheten, säger Johansson till Dagens Industri.

Gränskontroller leder till fler som söker asyl

Att Sverige har infört gränskontroller betyder inte att människor stoppas vid gränsen och behöver återvända. Asylrätten finns fortfarande kvar och vem som helst kan således söka asyl och få sin sak prövad. Det betyder att man inte längre kan ta sig till Sverige och uppehålla sig i landet illegalt, utan att man istället måste söka asyl om man kommer från en konfliktdrabbat område och inte är EU-medborgare.

På så vis leder gränskontrollerna till att fler istället för färre söker asyl. Den som inte vill söka asyl får resa tillbaka till det land man kom ifrån, exempelvis Danmark.

– Jag skulle vilja säga att det är anmärkningsvärt att Danmark valde att inte införa gränskontroller med motivet att de i så fall skulle få fler asylsökande, fortsätter Johansson i intervjun med Dagens Industri.

Danmark gör som Sverige gjort under hösten

Beteendet som Danmark uppvisar är inte nytt. Sverige har tidigare agerat på samma sätt som Danmark nu gör. Under hösten var Sverige det land i Europa som mest av alla signalerade att flyktingar var välkomna och fram till dess att gränskontroller infördes kunde vem som helst resa in och igenom landet vidare till länder som Norge och Finland.

Det gick så långt i Sverige att SJ AB till och med, i strid med företagets bolagsordning, tillät vem som helst i praktiken att resa utan biljett mot Finland mot att de kunde övertyga konduktören att de kom från länder som Syrien. På så sätt ställde Sverige aktivt upp på att vara ett transitland mot exempelvis Finland.

Det är nu den här typen av politik som Danmark nu använder mot Sverige, något som i praktiken leder till att Sverige måste ta hand om asylsökare som annars skulle blivit tvungna att söka asyl i Danmark.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag