Migrationsministern toksågar Annie Lööf: ”Representerar väldigt mycket av det vi måste förändra”

Bild: SVT / Nyheter Idag
  • Fredag 17 feb 2023 2023-02-17
E-post 0

I SVT:s intervjuprogram 30 minuter ombes migrationsminister Maria Malmer Stenergaard (M) svara på ett utspel från den förre C-ledaren Annie Lööf, där hon påstår att hon träffat många med utländsk bakgrund som upplevt rasism efter presentationen av Tidöavtalet. Då svarar Malmer Stenergaard med ord och inga visor.
– Annie Lööf representerar väldigt mycket av det som vi nu måste förändra i svensk politik, säger hon i programmet.

– Det här påverkar människor i deras vardag. Efter att Tidöavtalet presenterades har jag mött så många människor som är oroliga. De upplever att de möts av rasism som de aldrig mött tidigare. På skolan, på arbetsplatsen, i tunnelbanan, säger Annie Lööf i intervjun med Expo.

Hon fortsätter:

– De är oroliga för sin personliga tillvaro. Kommer mitt permanenta uppehållstillstånd att bytas ut mot ett tillfälligt? Hur blir det med mina barn när de växer upp i ett sådant här samhälle? Det förtär det demokratiska samhället och samtalet. Tidösamarbetet kommer att ha stor påverkan på Sverige de kommande åren.

När migrationsministern får frågan från programledaren Anders Holmberg om hur hon ser på Annie Lööfs utspel svarar hon:

– Jag skulle vilja säga att Annie Lööf representerar väldigt mycket av det som vi nu måste förändra i svensk politik.

– Hon har varit med och bidragit – inte minst hon – till att skapa den stora otrygghet som tyvärr präglar många delar av de här utanförskapsområdena och övriga samhället, och där vi nu måste genomföra mycket drastiska åtgärder för att få en helt annan invandringspolitik och en helt annan integrationspolitik.

– Till skillnad från Annie Lööf ser vi de här problemen. Med det sagt: jag vill inte att människor som sköter sig och lever här på ett hederligt sätt ska känna sig otrygga på grund av Tidöavtalet. Tvärtom. Det är dem som kommer att känna sig mer trygga.

Tror Lööfs politik speglar beskrivningen

Malmer Stenergaard ger heller inte mycket för Annie Lööfs beskrivning.

– Jag tror också hon har en tendens att beskriva det som hon vill beskriva det utifrån hennes uppfattning av politiken.

I inledningen av programmet kommenterar migrationsministern också den förre riksdagsledamoten Kent Ekeroths (SD) ansökan om att bli Migrationsverkets näste generaldirektör efter den uppsagde Mikael Ribbenvik.

– Jag tror att vi behöver någon med betydligt mer erfarenhet från relevanta tjänster, säger hon.

– Det är anmärkningsvärt att en minister kommenterar tillsättningen offentligt på detta sätt. Jag förväntar mig en rättvis process i tillsättningen av myndighetschefer, säger Ekeroth till Samnytt.

Läs även: Migrationsverkets generaldirektör lämnar uppdrag: ”Hade gärna varit kvar”

Läs även: Åtstramning av invandringen dröjer – behöver tillsätta utredningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag