Migrationsöverläggningarna kollapsade – nu öppnar Åkesson dörren för förhandlingar med Kristersson

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 7 jul 2020 2020-07-07
E-post

STOCKHOLM På måndagen kom beskedet om att förhandlingarna mellan S och M om en migrationsöverenskommelse kollapsat. Samtidigt säger sig Jimmie Åkesson fortfarande vara beredd att förhandla med M. – Naturligtvis, säger Åkesson.

Efter att förhandlingarna mellan S och M om en migrationsöverenskommelse brakat samman haglar anklagelserna mellan partierna.

”Socialdemokraterna valde makten och Miljöpartiet”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson i ett inlägg på sin Facebook.

”Under de senaste dagarnas diskussioner har det hela tiden funnits en grön elefant i rummet. Moderaterna har till och med erbjudit regeringen att lotsa en överenskommelse genom riksdagen utan proposition, om regeringen på grund av Miljöpartiet inte skulle klara av att lägga en överenskommelse på bordet.”

Kristersson skriver också:

”För detta är på allvar. Sverige får inte än en gång tappa kontrollen över flyktingmottagandet. Integrationsproblemen är uppenbara varje dag. Riktig stor invandring och riktigt dålig integration är en riktigt farlig kombination. Därför måste den svenska invandringspolitiken under lång tid vara mycket stramare än i dag”, skriver Kristersson som däremot inte verkar beredd att diskutera att slopa eller inskränka möjligheter att söka asyl.

”Var och en som söker ett uppehållstillstånd har rätt till en prövning”, skriver Kristersson.

Från S-håll har anklagelserna handlat mycket om att M var väldigt snabba med att kommentera på sociala medier att förhandlingarna brutit samman. Något som flera S-profiler tycker är suspekt.

Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg har en teori om att det är ”spel för gallerierna” och att Moderaternas kommunikationsplaner nu avslöjats.

 

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) menar att M vek ner sig för SD.

Någon timme innan beskedet om att förhandlingarna mellan S och M misslyckats meddelade Sverigedemokraterna på en pressträff att man kommer att presentera ett eget förslag till migrationskommittens slutdokument.

Förslaget bygger på ett förhandlingsbud som SD – genom sina representanter Jonas Andersson och Jimmie Åkesson – lade vid ett möte för någon vecka sedan i migrationskommittén som ett alternativ till S-förslaget. Samtliga partier – inklusive KD och M – valde att gå vidare med Socialdemokraternas alternativ.

Sedan satt S i förhandlingar med M, och även de övriga forna Allianspartierna C, KD och L var inbjudna. Men i helgen sprack det alltså mellan M och S.

Jimmie Åkesson säger till Nyheter Idag att Ulf Kristersson och Moderaterna nu är välkomna att höra av sig för att ta förhandlingarna i en ny riktning.

– Vi har lagt fram vårt förhandlingsbud. Jag tror säkert att det finns möjligheter att förhandla om det, säger Åkesson.

Under SD:s pressträff citerade Jonas Andersson en motion av förre S-ledaren Olof Palme.

”Det är alltfort socialdemokraternas bestämda uppfattning att invandringen måste anpassas till samhällets möjligheter att ge invandrare arbete, bostad och social omvårdnad på samma villkor som den övriga befolkningen. Detta förutsätter en planerad invandringspolitik. En invandring utanför samhällets kontroll drabbar ytterst invandrarna själva.”

– Det är en ganska bra ingång tycker jag, sade Andersson som sedan rabblade siffror.

1,2 miljoner uppehållstillstånd har vi delat ut under 2010-talet. Mer än en tredjedel av dem är asylinvandrare eller anhöriginvandrare kopplade till asylinvandring.

– Den viktigaste åtgärden för integration är att ha nollvision för asylinvandringen.

Jonas Andersson menade att jämförelser med de nordiska grannländerna blir ett tankefel och att det inte räcker att minska asyl- och anhöriginvandringen till nivåer som Norge, Finland och Danmark.

– Vi måste vara rakryggade att ta konsekvenserna för den politik som vi fört sedan tidigare. Det kommer inte att räcka. Det är helt omöjligt.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag