Migrationsverket får kritik för ”stora brister” i kontrollen av anhöriginvandrare

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Tisdag 20 apr 2021 2021-04-20
E-post 515

SVERIGE Allvarliga brister i Migrationsverkets arbete gör att invandrare som inte har rätt till uppehållstillstånd i Sverige ändå kan få det. Det menar Riksrevisionen som har granskat handläggningen av anknytningsärenden.

Riksrevisionen har granskat hur det går till när en utlänning söker uppehållstillstånd för att få flytta till en anhörig i Sverige. Slutsatsen är att det finns ”stora brister” i hur Migrationsverket samt svenska ambassader och konsulat handlägger dessa ärenden.

Framför allt brister myndigheterna i att kontrollera de sökandes id-handlingar.

”Personalen på utlandsmyndigheterna kontrollerar att den sökande har den sorts dokument som används i det aktuella landet, men inte om de är äkta – trots att det i flera länder är vanligt med förfalskade handlingar”, skriver Riksrevisionen på sin hemsida.

– När ärendet flyttas över till Migrationsverket i Sverige utgår handläggarna i regel från att den sökandes identitet är klarlagd. Därmed är det ingen som i praktiken säkerställer vem personen är, säger Anders Berg, projektledare för granskningen, i ett uttalande.

Resultatet blir att personer som inte har rätt till uppehållstillstånd kan få det ändå. Migrationsverket riskerar då att inte upptäcka skenäktenskap och människohandel, skriver Riksrevisionen.

Läs även: Somalier har dålig kontakt med sin pappa – slipper utvisning för våldtäktsförsök

Läs även: Regeringen vill luckra upp försörjningskrav för anhöriginvandring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag