Migrationsverket stoppar afghanamnestin: ”Gör så här av rättssäkerhetsskäl”

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 18 jul 2018 2018-07-18
E-post 592

SVERIGE Efter att två migrationsdomstolar sågat den nya så kallade gymnasielagen väljer nu Migrationsverket att tillfälligt stoppa beslut som grundar sig i den kritiserade lagen.

Migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm är ense om att det finns allvarliga brister i gymnasielagens bestämmelse om sänkta beviskrav för identitet. Man tänker därför inte tillämpa den bestämmelsen, och åtminstone en av domarna har överklagats till Migrationsöverdomstolen.

På onsdagen gick Migrationsverket därför ut med nyheten att man avvaktar att ta nya beslut om uppehållstillstånd utifrån den nya lagen. Det ska gälla fram till att Migrationsöverdomstolen kommer med rättslig vägledning.

– Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, framförallt när det gäller frågan om förutsägbarhet för den sökande, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Den nya lagen röstades fram av de rödgröna med stöd av Centerpartiet, och trädde i kraft den 1 juli. Sedan dess har har cirka 4 000 ansökningar kommit in till Migrationsverket, och i knappt 100 ärenden har ett beslut fattats. Omkring 10 fick bifall medan resterande var avslagsbeslut, skriver myndigheten.

Läs även: Khavari om att afghanamnestin döms ut: ”Perfekt tid att kräva mer!”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag