Migrationsverkets nya prognos: Halvering av antalet återvändande

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 28 jul 2020 2020-07-28
E-post

SVERIGE Coronapandemin får stora effekter på asylinvandringen till Sverige i år. I Migrationsverkets nya prognos beräknas 13 000 personer söka asyl, från tidigare 21 000. Samtidigt halveras antalet som väntas återvända till sina hemländer självmant.

Migrationsverket skriver nu ned sin prognos över antalet asylsökande till Sverige i år från 21 000 till 13 000. Stängda gränser och reserestriktioner gör det nämligen svårt för asylmigranter att ta sig till Sverige.

– Minskningen av antalet migranter som anländer till Europa kan inte förklaras med en minskad drivkraft att söka asyl. Förklaringen ligger snarare i svårigheterna att röra sig in i och genom Europa, och sannolikt kommer många att försöka nå EU och Sverige vid ett senare tillfälle, säger generaldirektören Mikael Ribbenvik i en kommentar.

I prognosen räknar Migrationsverket med att reserestriktionerna lättas upp under hösten och att möjligheterna att resa internationellt ökar successivt. Därför tror man att antalet asylsökande kommer att stiga igen under årets sista kvartal.

Men inte bara inflödet utan även utflödet av migranter påverkas av pandemin. Utresor av de som fått avslag har minskat markant. Migrationsverket skriver därför ned antalet som väntas återvända självmant under året från 7 000 till 3 500, där 3 000 rör avslag på asylansökan.

Till Göteborgs-Posten säger Mikael Ribbenvik att de som inte kan återvända i nuläget får hjälp av myndigheten med boende och ersättning.

– Vi har en lagstiftning där vi har möjlighet för personer som inte kan återvända hem och det inte är deras fel att stanna kvar i mottagningssystemet tills det går att åka hem, säger Ribbenvik.

– För de som har gått ur systemet, som har fått avslag och inte återvänt hem inom föreskriven tid, de kommer inte tillbaka in i mottagningssystemet och får klara sig själv tills de kan åka hem.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag