Milad Salari knivhögg 9-årig flicka – döms till 14 års fängelse

Bild: Faksimil Twitter/Polisen
  • Onsdag 26 jul 2023 2023-07-26
E-post

Milad Salari, 36, knivhögg en nioårig flicka i Brunnsparken i Göteborg i början av mars i år. Nu döms han till 14 års fängelse för dådet, rapporterar Expressen.

Flickan, som var på besök i Sverige från Nederländerna, skulle gå på bio med sin mormor när Salari gick till attack med en kniv som han stulit från Clas Ohlson en knapp timme tidigare.

Även flickans mormor skadades av Salari när hon försökte värja barnet från attacken. Förbipasserande personer ingrep därefter och brottade ned Salari som kunde gripas av polis.

Milad Salari kom till Sverige tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon i juli 1989 från staden Shiraz i Iran och beviljades tillfälligt uppehållstillstånd följande månad.

Följande år får familjen Salari permanent uppehållstillstånd i Sverige, och i september 1994 ansöker Milads mamma om svenskt medborgarskap för sin son, vilket beviljas i oktober 1998.

Han har tidigare dömts för en mängd brott. Han har bland annat rånat en juvelerare på klockor värda omkring två miljoner kronor och misshandlat en livstidsdömd mördare i samband med att han avtjänade ett fängelsestraff. 

Salari har sedan 2012 haft återkommande kontakt med psykiatrin, och har under perioder vårdats för olika typer av missbruk och problem. 

– Jag kommer ihåg att jag hade massa demoner i huvudet och röster och känslor som ville att jag skulle fylla upp demonernas liv, sade Salari i förhör om sitt mående dagen för knivdådet.

En rättspsykiatrisk utredning har emellertid konstaterat att det saknas tecken som tyder på genuin psykossjukdom eller annan psykisk ohälsa vid tidpunkten för knivdådet i Brunnsparken.

Förutom den 14-åriga fängelsestraffet döms Salari till att betala skadestånd på 397 104 kronor till flickan och 78 500 kronor till mormodern.

Den unga flickan och hennes mormor har återhämtat sig fysiskt från sina skador. Under rättegången valde flickan emellertid att inte delta, och mormodern ville enbart göra det utan Salaris närvaro.

Milad Salari har varken erkänt eller förnekat brottet eftersom han hävdar att han inte minns. Hans advokat Thomas Håkansson har avböjt att kommentera åklagarens yrkanden eller domen till Expressen. 

Läs även: Milad Salari begärs häktad för knivdådet i Göteborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag