Miljardregn till kommunernas asylmottagande i Magdalena Anderssons vårbudget

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Måndag 16 apr 2018 2018-04-16
E-post 811

SVERIGE Regeringen presenterade på måndagen sin vårändringsbudget. Kostnaderna för invandringen under 2018 blir över 5 miljarder dyrare när staten ska betala kommunerna för asylmottagandet.

Det läggs totalt 21,2 miljarder kronor på området migration enligt regeringens vårändringsbudget för 2018. Anslaget ökar med nära 5,5 miljarder, vilket till största delen beror på att kommunerna ska få ersättning för mottagandet av asylsökande.

Kommunerna hade fram till 31 december 2017 möjlighet att ansöka om ersättning för mottagandet av ensamkommande barn och unga. De ansökningar som kom in blev mer kostsamma än regeringen hade väntat sig, och därför höjs anslaget på det området med 4,9 miljarder.

Dessutom ökar statens utgifter för nyanlända invandrares etablering. 15 miljoner skjuts till vilket leder till att etableringsåtgärderna väntas kosta 253 miljoner under 2018.

”Enorma kostnader för invandringspolitiken”

Samtidigt lägger regeringen 1,5 miljarder extra på välfärden.

– Under de kommande åren ser vi att behoven i välfärden kommer att öka i och med att vi lever allt längre och det föds fler barn. Det kommer att bli nästa mandatperiods stora uppgift. Därför prioriterar den här regeringen satsningar för ökad trygghet för ett Sverige som håller ihop, framför stora skattesänkningar för de rikaste, säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har kommenterat regeringens budget på Facebook:

”Åter igen presenterar regeringen en budget med enorma kostnader för invandringspolitiken. Den oansvariga miljardrullningen måste upphöra”, skriver han.

Läs även: Lööfs ilska mot Anderssons invandringsretorik – ”borde skämmas”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag