Miljonkostnader för vården av skottskadade i Stockholm

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 sep 2020 2020-09-21
E-post 613

STOCKHOLM Antalet som vårdats för skottskador i Stockholms län har mer än tredubblats under de senaste tio åren. Och vården kostar på – närmare bestämt 266 000 kronor per patient, rapporterar SVT.

Siffror från traumacentrum på Karolinska universitetssjukhuset visar att 16 personer vårdades för skottskador i Stockholms län 2009.

2019 var antalet 54 – mer än tre gånger så många.

Hittills i år har man haft 38 skottskadade patienter och enligt traumacentrums beräkningar har deras vård kostat 10 106 306 kronor totalt – alltså närmare 266 000 kronor per patient.

För de 400 patienter man har haft under de senaste tio åren blir kostnaderna över 100 miljoner kronor, vilket uppges motsvara 74 årslöner för en sjuksköterska.

Lennart Adamsson, chef på Karolinskas traumaavdelning, uppger att vården av skottskadade dock inte går ut över andras vård.

– I de allra flesta fall gör det inte det. I och med att det här sker på kvällar och nätter framför allt, då ligger all vanlig verksamhet nere, säger han till SVT.

– Det är en dyr resurs, men den räddar liv.

Läs även: Raggare slår tillbaka mot Dambergs ljud-gnäll: ”Bilbränder, sprängningar och skjutningar låter mer”

Läs även: 50-procentig ökning av skjutningar i Stockholms län

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag