Miljöpartiet och Kristdemokraterna under riksdagsspärren i ny SCB-mätning

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 Dec 2017 2017-12-05
E-post 105

SVERIGE SCB har släppt en ny partisympatiundersökning som visar att Moderaterna går starkt framåt i opinionen och hamnar på 22,2 procent. Två partier som backar i opinionen är Miljöpartiet och Kristdemokraterna som nu båda ligger under fyraprocentsspärren. 

Idag den 5 december släpps en ny partisympatiundersökning från Statistiska Centralbyrån, SCB. I den går Moderaterna starkt framåt samtidigt som Sverigedemokraterna backar. Miljöpartiet och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren.

Undersökningen visar att det parti som gått starkast framåt är Moderaterna. Sedan den förra mätningen som var i maj 2017 har moderaterna ökat med 4,1 procentenheter vilket sätter dem i ett stabilt läge som Sveriges näst största parti med 22,2 procent. Under tiden mellan mätningarna har Moderaterna bytt partiledare från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson.

Ett parti som har backat med 3,6 procentenheter, sedan senaste SCB-mätningen i maj, är Sverigedemokraterna. Med den nya mätningen hamnar SD på 14,8 procent vilket endast är 1,9 procentenheter mer än vad partiet fick i riksdagsvalet 2014.

De partier som drabbats hårdast enligt undersökningen är Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Enligt SCB hamnar båda partierna under riksdagsspärren. Miljöpartiet har tappat 0,7 procentenheter sedan senaste mätningen och hela 3,1 sedan valet 2014. MP ligger nu just under spärren med 3,8 procent. KD har bara tappat 0,1 procentenheter sedan senaste mätningen och 1,1 sendan valet 2014 och hamnar på 3,1 procent i novembermätningen.

Det parti som tappat mest sedan senaste mätningen utöver SD är Centerpartiet. Sedan mätningen i maj har C tappat 1,8 procentenheter och hamnar nu på 9,5 procent.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag