Miljöpartiets dag under Almedalsveckan

Gustav Fridolin tycker om skolan. - Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 2 jul 2014 2014-07-02
E-post 0

ALMEDALEN Miljöpartiet, stärkta av valresultatet från EU-valet har idag sin dag i Almedalen. Huvudtalare för Miljöpartiet är Åsa Romson som talar klockan 19.00 ikväll. De frågor som står Miljöpartiet närmast är klimatpolitik, miljöfrågor samt migrationspolitiken, där målet är fri invandring. Gustav Fridolin utmanar även Jan Björklund om rodret i skolpolitiken.

Miljöpartiet fick i EU-valet 15.41% av väljarnas röster. Kanske är det inte samma sak som att de får 15.41% av väljarnas röster till riksdagen, men det starka valresultatet har gett dem stärkt självförtroende inför riksdagsvalet i september. Något som redan nu kan märkas i hur de har höjt tonläget för sina kärnfrågor och tonat ner sin kompromissvilja.

Vill ha mer jämställd skola

Gustav Fridolin vill höja lärarnas status och löner samt verka för en mer jämställd skola. Men är det verkligen rätt väg att välja ifall vi ska få ordning på skolan? Det låter mer som en populistisk quick fix på ett allvarligt problem.

Vi har ett grannland i öster, Finland. De har en av världens bästa skolor. Finland sänker inte kraven när skolresultaten faller, istället ställer de högre krav på eleverna, och lärarna själva har mer frihet. Om vi ska försöka få ordning på skolan så ska vi i första hand vända blicken österut.

Alla som ska bli lärare måste ha en femårig mastersutbildning – också förskollärare. I Finland överlåter politikerna åt proffsen att bestämma innehållet i lärarutbildningen utifrån forskningsbaserad kunskap. Därför har det också varit få reformer sedan 70-talet. Det är i Finland uteslutet att politiker skulle blanda sig i lärarutbildningen. citat från Merit Wager:s blogg

Lågt söktryck på lärarutbildningen

Gustav Fridolin vill även se fler manliga lärare i skolan. Problemet är att det söker allt färre män till de olika lärarprogrammen. Dessutom är det ett stort sököverskott på kvinnor till utbildningarna. Redan 2013 kunde vi få höra på nyheterna att det räckte med ett resultat på 0,1 på högskoleprovet för att bli antagen på lärarprogrammet. Det var alltså så lågt söktryck på lärarutbildningen så det var möjligt för 132 personer att bli antagna med ett så lågt resultat på högskoleprovet. Man kunde ha chansat på varenda fråga och ändå bli antagen till lärarprogrammet.

Presterar lärare bättre om de tjänar mer?

Det går kanske att göra läraryrket till ett högstatusyrke genom att höja lönen. Men med den logik Gustav Fridolin använder så kan vi även göra Sverige till världens bästa skola genom att höja alla betyg i samma veva, oavsett deras tidigare resultat.

Jag kan förstå tanken med att göra läraryrket till ett högstatusyrke, men då måste det startas en ny lärarutbildning som ger nästa generation blivande lärarstudenter utbildning, kompetens och status samt en rejäl lön som de gör sig förtjänta av.

UPPDATERING

Åsa Romson inleder sitt tal med att säga att Özz Nûjen skulle bli en jättebra statsminister. På det sättet får hon ett par skratt från publiken med sig.

Konkurrerar med FI om väljarna

Hon inleder att flörta med Feministiskt Initiativ. Inte rent ut, men hon tar upp att samhället är byggt av vita heterosexuella män. Hon pratar om en snedvriden politiskt könsmaktsordning, där de som är äldre har mer att säga till om än ungdomar. Åsa pratar också om att den psykiska ohälsan ökar bland unga kvinnor och hbtq-personer. Unga tjejer som inte skulle behöva hämmas av gamla könsnormer, hämmas av dem nu 2014. Åsa tar upp det faktum att yngre tjejer och hbtq-personer aldrig har mått så dåligt som nu. Det är en av många små flörtar till FI:s väljare, för som Miljöpartiet innerst inne vet, är ju de som röstar FI egentligen Miljöpartiets väljare, det är bara att de inte hunnit insett det riktigt ännu.

Miljöpartiet vill att Sverige ska täten för klimatmålen. Även om vi står längst ut på plankan.

Åsa talar om ett Sverige som ska ledas av Miljöpartiet för att gå i täten för klimatmålen. Sverige står i nuläget så långt fram att vi skulle kunna säga att vi står på på plankan. Ifall vi tar ett steg till så finns det nog en god chans för att vi hamnar i sjön istället för att stå kvar som det föregångsland som är mer än nog godkänt för lilla Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag