”Miljöpartinödläge” – kräver att sänkt bensinskatt stoppas

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Onsdag 20 jul 2022 2022-07-20
E-post 675

Med anledning av de höga temperaturerna i Storbritannien och skogsbränderna i Frankrike, Spanien, Portugal och Grekland vill Miljöpartiet att Finansutskottet avbryter sin semester för att stoppa sänkningen av drivmedelsskatten och istället införa MP-politik, som sänkta priser på mat och kollektivtrafik.

– Vi behöver stötta hushållen i den situation som har uppstått. Men det behöver vi göra genom att göra mat billigare och klimatsmarta resor billigare. Inte genom att subventionera de fossila bränslen som är orsaken till situationen, säger Märta Stenevi till Expressen.

Läs även: Rekordhögt elpris – då skyller Bolund (MP) på Moderaterna

Sommaren som föregick det förra valet 2018 präglades av utdragen extremhetta och skogsbränder i Sverige. Den här gången har svenskarna emellertid inte märkt av särskilt extrema temperaturer, och Miljöpartiet har parkerat under riksdagsspärren. Men MP ger inte upp för det.

– Ska vi ha möjlighet att kunna fortsätta leva i Europa, då måste den här frågan tas på allvar. Och att ställa vår framtid mot lägre bensinpriser här och nu för de som kör väldigt stora bensinslukande monster till bilar, det är ansvarslöst på en nivå som jag tycker är helt obegriplig faktiskt, där vi kan hitta helt andra sätt att stötta hushållen. Till exempel genom att sänka priset på mat och resor som inte orsakar katastrof, säger Stenevi till Expressen.

Inget av de övriga riksdagspartierna har ännu reagerat på MP:s begäran, och Finansutskottets ordförande, socialdemokraten Åsa Westlund, skriver att kraven från MP inte är något nytt.

”Jag konstaterar att Miljöpartiet även tidigare lagt liknande förslag på finansutskottets bord utan att det vunnit utskottets stöd. Förslagen är omfattande och bör därför prövas inom ramen för den ordinarie budgetprocessen” skriver Westlund till Expressen.

Läs även: Nedlagd kärnkraft inte kopplad till MP-politik enligt Bolund – går emot tidigare språkrör

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag