Miljöpartister bakom hijabupprop i Umeå – nu mobiliseras motståndet

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Onsdag 29 jan 2020 2020-01-29
E-post 1060

Ett ”hijabupprop” planeras över hela landet den 1 februari i protest mot ett förbud för huvudduk i skolan som beslutats i skånska Skurup. I Umeå kommer hijabuppropet äga rum på Renmarkstorget, men M, KD och lokalpartiet Arbetarpartiet kommer arrangera ett motevenemang i form av en föreläsning om hijab. ”Umeå borde stå enat mot hedersförtryck i alla dess former” säger det moderata kommunalrådet Anders Ågren. 

Två ledande MP-politiker i Umeå är med och arrangerar ett hijabupprop  på Renmarkstorget i Umeå den 1 februari, rapporterar nyhetssajten Nyheter i Västerbotten som drivs av Moderaterna.

Läs även: Tjänstemän kördes över – nu införs slöjförbud i skånska Skurup: ”Här är det jämställdhet som gäller!”

Initiativtagare till hijabuppropet är bland andra Mariam Salem och Alice Nikmanesh, som är ledamöter i Umeå kommunfullmäktige för MP.

Hijabuppropet kommer även ske i andra svenska städer och är en reaktion på det förbud för huvudduk i skolan som beslutats i Skurup.

Läs även: Partiet Nyans anmäler Skurups kommun för slöjförbudet

Men nu arrangeras också ett motevenemang i Umeå, skriver Nyheter i Västerbotten. Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Arbetarpartiet som bjuder in till en föreläsning om hijab på samma dag och samma tid som Hijabupproret på Renmarkstorget.

– Umeå borde stå enat mot hedersförtryck i alla dess former. Det är en förunderlig tid. Medan kvinnor i Iran fängslas när de demonstrerar och kämpar för jämställdhet och rätten att slippa hijab, så väljer miljöpartister i Umeå att manifestera för hijab, säger moderata kommunalrådet Anders Ågren till Nyheter i Västerbotten och fortsätter:

– Vi är därför några partier som känner ett ansvar för att sprida kunskap om vad hijaben faktiskt representerar, och därför arrangerar vi denna kunskapsföreläsning.

Läs även: Icke-muslimska lärare bar slöja i protest mot förbud

Föreläsningen hålls av forskaren Devin Rexvid som ska tala om vad hijaben symboliserar och vilken påverkan slöjbärande har på barn.

”Slöjan är inte vilket klädesplagg som helst. Den är både ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. Religiöst innebär den könsapartheidens pelare. Politiskt är den politisk islams vapen för kvinnoförtryck och mot jämställdhet och sekularism” har Rexvid tidigare skrivit i en debattartikel i Expressen.

Lyssna även på: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag