Minst 376 döda i jordbävningen

Röda Halvmånen hjälper till i Afghanistan. Foto: Internationella Röda Korset
  • Tisdag 27 okt 2015 2015-10-27
E-post 2

ASIEN Minst 376 människor har hittills rapporterats omkomna i måndagens jordbävning som drabbade framförallt Pakistan och Afghanistan.

Enligt myndigheterna skördades 258 av dödsoffren i Pakistan medan 115 uppges ha dött i Afghanistan. Tre personer dog dessutom i den del av Kashmir som kontrolleras av Indien, skriver AP.

Jordbävningen, med en momentmagnitud på 7,5, hade sitt epicentrum i den afghanska Badakshanprovinsen, nordost om huvudstaden Kabul. Provinsen gränsar till de nordligaste delarna av Pakistan och Indien samt till Tadzjikistan och Kina. Badakshanprovinsen är dessutom ett fäste för den islamistiska talibanmilisen som uppmanat sina anhängare att lägga vapnen åt  sidan för att istället hjälpa de nödställda.

Den drabbade regionen är i huvudsak ett sparsamt befolkat bergsområde, vilket kan förklara det relativt låga antalet dödsfall trots den kraftiga jordbävningen som kändes hela vägen till New Delhi i Indien. Ett ungefär lika kraftigt jordskalv i regionen skördade över 80 000 dödsfall 2005.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag