Misogyna vänsterhatet mot Busch Thor: ”Schampo-reklam på stilettklackar”

Lisa Pelling skriver ledarkrönikor för Dagens Arena Foto: SVT/Nyheter Idag
  • Lördag 30 mar 2019 2019-03-30
E-post 8936

STOCKHOLM I höstas fick radikala Dagens Arena stenhård kritik och kallades för ”judehatare” när man pingade kända svenskar med judisk börd på Twitter. Nu är Dagens Arena i blåsväder igen efter en text där ledarskribenten Lisa Pelling kommenterar Ebba Busch Thors utseende. ”Recensera en kvinnlig partiledares frisyr, leende och klackar känns verkligen modernt, professionellt och sakligt. Eller inte”, skriver en av många som kommenterat på Twitter.

I en ledartext med titeln ”Ebba rider på en tiger” skriver Arena Idés utredningschef Lisa Pelling om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Pelling skriver att ”Kristdemokraterna försöker rida på de nationalistiska och islamofoba stämningar som Sverigedemokraterna har piskat upp” och menar att KD riskerar att ”legitimera hatet” genom att man är beredda att förhandla med SD.

En stor del av Pellings text ägnas åt Ebba Busch Thors utseende.

”Människor som ser attraktiva ut framstår som kompetenta, och framgångsrika. Och ett attraktivt utseende verkar locka högerväljare i större utsträckning än vänsterväljare. All anledning att vara snygg i håret och ha ett bländande leende, alltså”, skriver Pelling.

Lite längre ner i sin text skriver Pelling:

”(..) det väl inövade leendet sitter kvar på Ebba Busch Thor. Tillsammans med Sara Skyttedal sveper hon fram genom politiken och opinionsmätningarna. Schampo-reklam på stilettklackar.”

Tidigare har Dagens Arena, som beskriver sig själv som radikal och progressiv, skrivit om näthat och om hur kvinnliga politiker ”utsätts för fler kränkande och även mer elaka kommentarer än sina manliga kollegor. Det är dessutom enbart kvinnor som har utsatts för sexistiska kommentarer”.

I sociala medier är kritiken hård mot Lisa Pelling.

Johan Ingerö, policychef hos KD har kommenterat och får svar av domaren Krister Thelin

 

En Twitteranvändare konstaterar att Lisa Pelling är en ”extremist”.

 

Pelling inspirerar även till lyrik:

 

Det är inte första gången som en ledartext av Lisa Pelling har skapat kontroverser. I höstas argumenterade hon för bojkott av varor från israeliska bosättningar och beskriver Gazaremsan som ”världens största utomhusfängelse”.

Det som orsakade störst rabalder den gången var när Dagens Arena skulle dela texten på Twitter – något som ledde till att Dagens Arena kallades för ”Judehatare”.

Då ”pingades” journalisten Margit Silberstein och komikern Jonatan Unge, två kända svenskar med judisk börd. Även judiska församlingen i Stockholm pingades.

När flera debattörer ifrågasatte varför de nämnda personerna ”pingades” svarade Dagens Arena att man trodde att de kunde tänkas vara intresserade av texten. Oklart varför. Dagens Arena betonade också att man inte håller vare sig Margit Silberstein eller Jonatan Unge ansvarig för ”ockupationen”.

 

Lyssna! Rekordsiffror för KD, katastrofsiffror för S, och vad händer i Moderaterna? I senaste avsnittet, ett specialavsnitt, av Nyheter Idag-podden diskuterar Nyheter Idags Johannes Nilsson den senaste mätningen från Sentio med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag