Misslyckad student mördade lärare – påstod att han förolämpat islam

Mordplatsen strax efter dådet. Bild: Faksimil Twitter
  • Tisdag 11 Dec 2018 2018-12-11
E-post 627

PARIS Ännu ett mord med islamistiska förtecken har drabbat Paris. Men enligt den utredande åklagaren är motivet troligtvis ett svepskäl för en bitter student som misslyckats med sina studier.

Pakistaniern Ali R, vars efternamn inte lämnats ut av fransk polis, misslyckades med sina studier på Leonardo Da Vinci-universitetet i Paris. Ett år efter att han tvingades lämna högskolan mördade han sin före detta lärare med kniv, rapporterar Daily Mail. 

Men enligt Ali R var motivet att den 66-årige John Dowling hade ”förolämpar profeten Muhammed”. Dowling ska enligt Ali R ha tecknat en förolämpande bild av Muhammed inför klassen. Åklagaren Catherine Denis, som utreder fallet, säger dock att ingen annan student har något minne av händelsen, och menar att mordet snarare handlar om att Ali R slängdes ut från universitetet.

Läs även: Global jihad men inte terrorism – knivman från Hamburg nu åtalad

– Han kom till Frankrike för två år sedan för att studera förvaltning, men klarade inte av sitt första år. Sedan dess har han återvänt till högskolan, där han blivit ovälkommen till den punkt att han inte tilläts komma in längre, sade Denis.

Ali R förnyade nyligen sitt uppehållstillstånd i Frankrike, och köpte kniven på en supermarket nära universitetet.

Polisen misstänker att Ali R stämde möte med sitt offer, och på bilder från övervakningskameror kan man se Dowling prata lugnt med Ali R, som plötsligt tar fram sin kniv som han hugger i Dowlings hals och bröst.

Läs även: Man döms till fängelse för planer på att mörda Lars Vilks

John Dowling var irländsk medborgare och undervisade på Da Vinci-universitetet i engelska och internationella relationer. Han hade undervisat i tjugo år, och skulle pensioneras mot slutet av terminen.

En ceremoni för Dowling hölls på universitetsområdet på torsdagen med en tyst minut och Irlands nationalsång.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag