”Misstankarna mot mannen har försvagats”

Foto: Google
  • Fredag 13 sep 2019 2019-09-13
E-post 60

ÖSTERSUND Han greps på Stortorget i Östersund i mitten av augusti misstänkt för att ha försökt utföra eller förberett en terrorattack. Nu släpps den kazakiske mannen som suttit häktad fri på begäran av kammaråklagare Henrik Olin, något som ÖP var först att rapportera om. Misstankarna mot mannen har försvagats uppger Olin.

En kazakisk man greps den 14 augusti vid Stortorget i Östersund efter att folk på platsen larmat om att han kört sin mörka Volvo av äldre modell på ett märkligt sätt. Mannen anhölls och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott.

– Vi har vidtagit de utredningsåtgärder som vi behövt och det finns inte längre något risk att han kan förstöra för utredningen, säger kammaråklagare Henrik Olin till ÖP.

– Den sammanlagda bilden är att misstankarna mot mannen har försvagats, och det finns inte längre skäl till häktning, säger Olin till SVT.

Mannen kom till Sverige 2012 via Polen. Han har sökt asyl flera gånger och bland annat ljugit om att hans far var åklagare och hade åtalat en maffiaboss, något som skulle ha lett till dödshot mot mannen. Något han senare erkänt var påhitt, enligt Expressen. 2016 utvisades han med sin familj, en fru och två barn.

Mannen återvände till Sverige och Jämtland 2018 tillsammans med sin familj med ett tillfälligt uppehållstillstånd som går ut den 31 december i år.

Förundersökningen mot mannen fortsätter uppger Olin.

Läs mer: Uppgifter: Misstänkte terroristen kände sig ”hotad” att begå terrordåd – nu häktas han

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag