Misstänkt för barnvåldtäkt i Skellefteå är 15 – kan åtalas

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 9 aug 2022 2022-08-09
E-post 312

Den pojke som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot en 9-årig flicka i Skellefteå har konstaterats vara 15 år gammal och därmed straffmyndig. Det innebär att åtal kommer kunna väckas om bevisen mot pojken är tillräckligt starka. Tidigare påstods pojken vara 13 år gammal, och hade i så fall helt sluppit straff om han befunnits skyldig.

Den 7 juli  i år blev en nioårig flicka våldtagen och svårt misshandlad på Morö Backe i Skellefteå. En tonårig pojke greps som misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt, men då pojkens påstods vara 13 år gammal fanns risken att han skulle undkomma helt utan straff även om han visade sig skyldig till brottet.

Läs även: Stärkta misstankar mot 16-åring för våldtäkt mot 90-åring: ”Framkommit ytterligare uppgifter”

Nu har det emellertid konstaterats att pojken är 15 år gammal och straffmyndig, rapporterar Expressen. Tidigt i polisutredningen fanns misstankar om att pojken är äldre än vad som angetts, och efter en åldersutredning med fortsatta förhör, informationsinhämtning från myndigheter och en medicinsk åldersbestämning som utförs av Rättsmedicinalverket har man kommit fram till att han är 15 år gammal.

– Föräldrarna har i polisförhör förklarat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige. Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger kammaråklagare Irene Falk till Expressen.

– Eftersom resultaten från den medicinska ålderbedömningen bekräftar det som den misstänkte och hans föräldrar uppgett – att han är 15 år fyllda – så kommer vi i den fortsatta handläggningen utgå från denna ålder.

– Det misstag som verkar ha skett när han kom in i landet kommer således inte innebära att en lagföring är utesluten. Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas, säger åklagare Irene Falk.

Flickan vårdas fortfarande på sjukhus och har ännu inte förhörts.

– Bedömningen är att det inte vore förenligt med flickans bästa att försöka genomföra ett förhör med henne om det som hänt. De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg, säger Irene Falk i ett pressmeddelande.

– Vår förhoppning är i stället att den övriga utredningen – vittnesförhör, medicinsk utredning och de tekniska analyserna – kommer kunna ge oss en tillräckligt klar bild av vad som hänt på platsen.

Läs även: Fotomodeller massvåldtogs när filmteam rånades i gruva – över 80 illegala migranter gripna

Läs även: Illegala migranter får gruppstryk efter massvåldtäkten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag