Misstänkt våldtäkt på äldreboende i Boden

Foto: Flickr
  • Onsdag 26 sep 2018 2018-09-26
E-post 193

BODEN En äldre kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en vikarie på ett äldreboende i Boden. Händelsen har anmälts till polisen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har avslutat ärendet.

Det var en dag i juli som en av de boende på äldreboendet – en kvinna, enligt TT – berättade för personalen att hon blivit våldtagen av en vikarie. Eftersom hon uppfattades som trovärdig anmäldes missförhållandet bland annat till IVO.

Enligt anmälan, som Nyheter Idag har tagit del av, ska våldtäkten ha skett under en kväll i juli. Senare märker personalen att kvinnan mår dåligt och vill hålla sig för sig själv. Vid ett toalettbesök upptäcker en anställd att hon har fått blåmärken på insidan av låren. Kvinnan berättar då vad vikarien gjorde med henne och att ”det finns prostituerade man kan göra så med”.

Den misstänkta vikarien ska enligt anmälan sakna relevant utbildning. Medarbetaren stängdes omedelbart av när händelsen blev känd. IVO har nyligen beslutat att lägga ner ärendet eftersom man anser att kommunen har vidtagit åtgärder för att undanröja missförhållandet. Polisen utreder fortfarande saken.

Enligt kommunens utredning är det ”inte troligt men inte omöjligt” att något liknande händer igen ”eftersom det är ogörligt att förutse om den personal som anställs inom socialförvaltningen är benägna att utföra handlingar som drabbar enskilda negativt”.

Läs även: DN mörkar Koppargårdens äldreboende i rapportering om dödsfall

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag