Misstänkta sexbrottslingar fick jobba vidare med unga: ”Totalt haveri”

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Tisdag 29 nov 2022 2022-11-29
E-post 72

Anställda som misstänks för sexbrott har fått jobba vidare på statens ungdomshem med barn och ungdomar under utredningens gång. Nu meddelar Robert Stenbom, ställföreträdande generaldirektör på Statens institutionsstyrelse, att man kommer att se över sina riktlinjer.
– Vi kommer att granska hur vi har agerat i de här fallen, säger han till Sveriges Radio.

P1-programmet Kaliber har gått igenom tre fall där anställda på Statens institutionsstyrelse (SIS) har fått fortsätta arbeta med barn och ungdomar på SIS-hem samtidigt som de varit föremål för utredning gällande sexualbrott.

Tillsynsmyndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har kritiserat hanteringen och menar att det är att utsätta de unga för risk.

– Vår bedömning här är att det är olämpligt att en arbetstagare som är misstänkt för sexuella övergrepp, och är under en pågående förundersökning, flyttas över och tillåts arbeta nära ungdomar vid en annan enhet inom SIS. Vår bedömning är att det är ett risktagande med de barnen och ungdomarnas säkerhet, säger Marie Åberg, avdelningschef på IVO, till Kaliber.

En annan som är kritisk är riksdagsledamoten Robert Hannah (L). Han kallar det hela för ett ”totalt haveri”.

Nu meddelar SIS att man kommer se över sina riktlinjer efter avslöjandet.

– Vi kommer att granska hur vi har agerat i de här fallen så klart och har ju granskat det och tittar på och jobbar med att revidera våra riktlinjer helt enkelt så att de blir tydligare, säger ställföreträdande generaldirektör Robert Stenbom till SR.

Vilket beslut man kommer landa i kan inte Stenbom svara på för tillfället.

– Vi tittar över riktlinjerna i sin helhet. Inte bara om det är frågan om de ska få arbeta kvar utan överhuvudtaget hur vi ska agera när vi har medarbetare som misstänks för brott, säger han.

I Kalibers reportage berättar en ung tjej – som i programmet kallas ”Victoria” – om att hon blev våldtagen av en anställd på hemmet. Under brottsutredningen fick den misstänkte mannen jobba vidare på en annan avdelning.

– Han borde ju ändå ha blivit avstängd tillsvidare, för att han hade ju kunnat hoppa på de andra också, säger Victoria.

Läs även: Uppgift: Misstänkt för barnvåldtäkten i Skellefteå misshandlas och hotas på ungdomshem

Läs även: Kriminella gäng rekryterar mördare på ungdomshem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag