Misstänktes för knarksmuggling – fick skadestånd för äcklig toalett

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 13 apr 2023 2023-04-13
E-post 0

En utländsk lastbilschaufför som satt häktad som misstänkt för narkotikasmuggling under en och en halv månad år 2021 får av Justitiekansler Mari Heidenborg ett högre skadestånd än vad hans försvarsadvokat har yrkat på rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Skälet till det högre skadeståndet är att mannen satt frihetsberövad i en arrestlokal med en toalett utan sits och lock, som inte gick att spola.

Mannen friades i hovrätten, och hans försvarsadvokat Jenny Fugleberg yrkade på att han skulle få 490 000 kronor i ersättning från Justitiekanslern (JK) för att han suttit felaktigt häktad.

Men Justitiekansler Mari Heidenborg beslutade om ett ännu högre belopp på 560 000 kronor som ersättning till mannen på grund av toaletten.

– Om min klient gjorde sina behov på kvällen så var han tvungen att leva med dem tills personalen antingen kom till avdelningen eller var tillbaka på morgonen efter. Det var fruktansvärda förhållanden, säger försvarsadvokat Jenny Fugleberg till P4 Malmöhus.

Tillägg: Enligt Twitterkontot Malm!, som uppger sig vara åklagare, ska mannen inte ha suttit häktad i en och en halv månad som SVT angett, utan i över ett år.

Läs även: Regeringen vill stoppa skadestånd till kriminella – tillsätter utredning

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag