Misstroendevotum mot Löfven misslyckades – SD var de enda som röstade för

Montage. Foto: OECD/Nyheter Idag
Montage. Foto: OECD/Nyheter Idag
  • Fredag 15 sep 2017 2017-09-15
E-post 1140

STOCKHOLM Stefan Löfven och hans regering sitter fortsatt tryckt efter att enbart Sverigedemokraterna stöttade misstroendevotum mot Löfven. Alliansen vill inte fälla regeringen och sedan igår har hälften av allianspartierna dessutom backet från att rikta misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. – Dels visar det här hur den övriga så kallade oppositionen agerar i opposition. Man gör inte det, säger Jimmie Åkesson.

När IT-skandalen på Transportstyrelsen uppdagades var Alliansen inte sena på bollen med att rikta misstroendevotum mot utpekade statsråd. Sverigedemokraterna riktar misstroendet mot Stefan Löfven, som de anser bär det yttersta ansvaret för vad som skett.

Allianspartierna har successivt backat från sina ursprungliga hot och avgångskrav. Under gårdagen 14 september kom beskedet från Centerpartiet och ”Liberalerna” att de inte längre stödjer ett misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

LÄS ÄVEN: Spricka i Alliansen när C och L hoppar av misstroendevotum

M och KD säger sig fortsatt vilja rikta misstroendevotum mot Hultqvist.

Under fredagsmorgonen röstade riksdagen om misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven, något Sverigedemokraterna begärt.

Röstsiffrorna blev 43 för och 136 emot, 155 ledamöter lade ner sina röster.

Alliansen har tidigare meddelat att man inte velat fälla regeringen, bara rikta misstroende mot Hultqvist, ett krav som halva Alliansen backat från sedan igår.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna säger att det här visar att Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet.

 Jag är inte förvånad, dels visar det här hur den övriga så kallade oppositionen agerar i opposition. Man gör inte det, man vill inte ta ansvar för att fälla regeringen och jag tycker det är svagt, säger Jimmie Åkesson till Expressens tv. 

På twitter skriver Åkesson att man som opposition har ett ansvar att agera.

Åkesson tycker också att socialdemokraterna är arroganta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag