Moderat splittring i Tjörn – utbrytare föreslog sex timmars arbetsdag

Foto: Flickr/Claudia Schillinger
  • Lördag 25 aug 2018 2018-08-25
E-post 41

TJÖRN En politisk strid har splittrat Moderaterna i den lilla västkustkommunen Tjörn. En strid där den ena sidan anklagas för att inte driva moderat politik, medan den andra anklagas för att ha gjort en kupp. Nu ställer partiet upp med två konkurrerande listor i det kommande kommunalvalet. Nyheter Idag har tagit reda på vad som händer hos Moderaterna på Tjörn.

6 timmars arbetsdag hör inte till de vanliga moderata löftena, men enligt en liberalkonservativ twittrare ska detta ha utlovats Moderaterna i skärgårdskommunen Tjörn.

 

Efter en första kontakt med Moderaterna på Tjörn kunde Nyheter Idag få bekräftat att en sådan broschyr faktiskt hade skickats ut till de knappt 16 000 invånarna på Tjörn.

Men Moderaterna påpekade också att förslaget inte kommit från Moderaterna som parti, utan från en alternativ lista inför kommunvalet. Listan fanns enligt uppgift på Facebook under namnet ”Nya Moderaterna – För Tjörnbornas Bästa”, och gick hårt ut mot majoritetslistan i sina inlägg.

När Nyheter Idag får kontakt med Tjörnmoderaternas ordförande Martin Tellblom är han kritisk mot det okonventionella förslaget.

– Man går emot partipolitiken, säger Martin.

Att frågan förs fram i Moderaternas namn beror enligt Martin på partisplittringen.

– En hel del av de här personerna har ju suttit den gångna mandatperioden och inte drivit moderat politik i kommunen, menar Martin. Då fick de inte förnyat förtroende att stå kvar på listan. Som enda parti har Moderaterna möjlighet till så kallad minoritetslista. Det står i stadgarna, att en tredjedel av medlemmarna har nomineringsrätt. Då har du alltså rätt att skapa en egen lista och så får väljarna bestämma vem dom vill rösta på.

Martin anser att vallöftet speglar den alternativa listans politik.

– Det här är ju en lista då som medlemmarna inte tycker driver moderat politik i kommunen och det kan man kanske se på listornas vallöften också.

Ja, det såg ju lite udda ut.

– Ja, men så är det. Det är ju lite komplicerat när vi är ett parti och går ut med två helt skilda åsikter.

Men har du någon kommentar till deras kritik mot att ni skulle kunna tänka er att samarbeta med socialdemokraterna på Tjörn?

– Vad vi har sagt är att vi samarbetar med de partier där vi kan få ut det mesta av den moderata politiken. Det är det som är viktigt för oss. Vi vill ha igenom moderat politik.

Upplever ni att ni står närmare socialdemokraterna lokalt än socialdemokraterna på riksnivå? För där kan det ju skilja väldigt mycket…

– Ja på så sätt är vi ju likare. Socialdemokraterna lokalt delar vi ju en hel del åsikter med. Hanteringen av skolmiljö och så där, där har vi ju väldigt lika uppfattningar. Det jag ser skiljer oss åt, även lokalt då, är ju hur man får in pengarna för att genomföra vissa saker. För dom är ju lite mer så att de vill höja skatter medans vi är mer att man ska bekosta det genom att göra besparingar på annat sätt. Men i sak, i frågorna om vad vi vill göra, så är vi ganska mycket mer lika lokalt.

Bli PLUS-medlem och läs vad en moderat som står på den alternativa listan säger om:

– sex timmars arbetsdag

– konflikten

– att samarbeta med socialdemokraterna

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag