Möjlig lösning på cementkrisen stoppades: ”För mig är det regeringen som stängt Norvijaur”

Cementas anläggning i Slite 1980. Bild: Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet/CC BY 2.5
  • Onsdag 1 sep 2021 2021-09-01
E-post 220

Sverige står inför en cementkris sedan Mark- och miljööverdomstolen i juli nekat förlängning på Cementas tillstånd till kalkbrytning på Gotland. En lösning hade kunnat vara ny kalkbrytning i Norvijaur – men ansökan fick nej, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.
– För mig är det regeringen som stängt Norvijaur, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson.

I Norvijaur utanför Jokkmokk finns Europas kalkrikaste fyndighet. Fyndigheten stämplades som riksintresse av myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, senast 2017. Trots att kalkbrytning i Norvijaur alltså hade kunnat lösa cementkrisen sade SGU under sommaren nej till ny brytning.

– Det är märkligt ändå. Samma vecka som Mark- och miljödomstolen stoppar produktionen på Gotland så väljer SGU att säga nej till Norvijaur, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) till Norrländska Socialdemokraten.

LÄS ÄVEN: Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppar kalkbrytning på Gotland

Det var ett av de större företagen inom Norrbottens län som 2015 lämnade in en ansökan om att få börja bryta kalk i Norvijaur.

– Då blev det nej från Länsstyrelsen, Samebyn i området var positiv med förbehåll och SGU ansåg det vara acceptabelt, säger Bernhardsson till NSD och fortsätter:

– Då valde regeringen att skicka ärendet tillbaka till SGU för en fördjupad utredning vilket jag anser är politisk styrning av en myndighet. För mig är det regeringen som stängt Norvijaur.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om hur gruvjätten Boliden upplever att svenska myndigheter sätter sig på tvären för att stoppa nya gruvprojekt.

– Det finns det gott om exempel på att man helt enkelt inte vill ge tillstånd till verksamheten, eller förlänga tillstånd utan man motsätter sig helt enkelt att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget, sade då Klas Nilsson, presskontakt och Director Group Communications för Boliden, till Nyheter Idag.

LÄS ÄVEN: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

Hade kalkbrottet i Norvijaur fått öppna hade det producerat nog med kalk för att täcka hela behovet hos det statliga gruvbolaget LKAB, som är ett av de företag som kan drabbas hårt av cementkrisen. De har tidigare varnat för ett produktionsbortfall på 50–80 procent.

Senast kalkbrytning pågick i Norvijaur var fram till 80-talet, då verksamheten fick läggas ner. Det handlade då om politiska beslut som gick ut på att produktionen istället skulle ske på just Gotland.

Enligt Bernhardsson är chanserna inte stora att frågan om kalkbrytning i Norvijaur blir löst under överskådlig tid.

– Nej tyvärr. Det är otroligt konstigt att frågan inte ens varit uppe till diskussion. Jag har inte ens märkt av någon debatt om detta. Vem bryr sig egentligen om näringslivet, vem tar ansvar och vem bryr sig om Jokkmokk?

LÄS ÄVEN: MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag