Momika lämnar Sverige – ska söka asyl i Norge

Bild: Tomislav Stjepic/Pressbild/Privat
  • Onsdag 27 mar 2024 2024-03-27
E-post 0

Den irakiska koranbrännaren Salwan Momika uppger att han lämnar Sverige för att söka asyl i Norge, rapporterar Expressen.

– Jag är på väg till Norge. Sverige tar bara emot terrorister som beviljas asyl och ges skydd medan filosofer och tänkare blir utvisade, säger han till tidningen.

Salwan Momika kom till Sverige våren 2018 och beviljades ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i april 2021. 

Under 2023 har Salwan Momika fått stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt då han anordnat koranbränningar på olika platser i Sverige.

En koranbränning utanför Iraks ambassad ledde till att Sveriges ambassad i Bagdad stormades av en folkmassa, samt till att Irak tillfälligt bröt de diplomatiska förbindelserna med Sverige.

Irak har begärt Momika utlämnad från Sverige, och staden al-Kufa har utlyst en belöning på två miljoner dollar och en koran gjord av två kilo guld till den som mördar honom. 

I oktober 2023 beslöt Migrationsverket att inte förlänga Momikas uppehållstillstånd, ett beslut som motiverades med att han lämnat oriktiga uppgifter till myndigheten.

– Sverige har låtit mig bränna Koranen och jag fick utnyttja min rätt till det. Samtidigt har Sverige utsatt mig för förföljelser, stängt ner mina bankkonton, dragit tillbaka min asyl, och beslagtagit min bostad. Trots det älskar jag detta samhälle och detta land, säger Momika till Expressen.

– Min strid är inte riktad mot muslimen utan mot islam som religion. Jag bestämde mig för att sluta med koranbränningen när jag upptäckte att högerpartier riktade sina angrepp mot muslimska flyktingar, säger han vidare.

Expressen: Kommer du att bränna Koranen i Norge?

– Jag kommer att respektera landets lagar och vad landet bestämmer. Om de säger att det skadar landet kommer jag inte att bränna Koranen.

Läs även: Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Läs även: Här stormas Sveriges ambassad i Bagdad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag