Mordhotet mot Jimmie Åkesson som DN och Expressen aldrig nämnde: ”Snart hängs du”

Både Åkesson och Shekarabi fick ta emot hot. Men DN berättar enbart om hoten mot Shekarabi. Foto: Nyheter Idag, faksimil dn.se samt Frankie Fouganthin
  • Lördag 1 okt 2016 2016-10-01
E-post 3600

STOCKHOLM ”Jimmie försöker vara som Adolf Hitler. Chanslös är du! Snart hängs du”, lyder en av de kommentarer som yttrades i SD:s Facebookflöde när Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S) möttes för en debatt i Bromölla. Men när DN och Expressen rapporterar om kommentarsfältet nämner de enbart hot- och hatfyllda kommentarer riktade mot Shekarabi.

Det kom att stundtals bli en mycket hätsk stämning från ett antal individer som kommenterade en debatt mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och civilminister Ardalan Shekarabi (S). Debatten, som ägde rum i Bromölla, livesändes via Facebook och i anslutning till live-videon rasade kommentarerna in i ett offentligt kommentarsfält. Ett antal av kommentarerna uttrycker sig hätskt och hotfullt mot Shekarabi.

”Avrätta Ardalan”, skriver Facebookprofilen Ludwig Gustafson-roos som anger att han är från Eslöv.

”Ardalan kan återgå till sitt kamelridande istället”, skriver Facebookprofilen Wille Moberg som anger att han är från Stockholm.

”Varför är det en utlänning i Sveriges regering?”, skriver Facebookprofilen Fredrik Bermar. Bermar är även Facebookvän med en rad SD-profiler som riksdagsledamöterna Richard Jomshof, Paula Bieler, Martin Kinnunen och Tobias Andersson, ordförande i det nya ungdomsförbundet.

Expressen och DN rapporterade enbart om hat och hot mot Shekarabi

I en Expressen-artikel uppmärksammas hatet och hoten som uttrycks mot Shekarabi. Även systertidningen Dagens Nyheter rapporterar om samma sak. DN listar tre citat med grova, rasistiska och nedsättande tillmälen som ”rasfrämling”, ”kebabkungen” samt att Shekarabi ”borde ägnat sig åt kamelfösning”.

”Exemplen ovan är ett urval av hundratals liknande omdömen som DN gått igenom och som legat fullt synliga på Sverigedemokraternas Facebooksida under flera timmar på fredagen”, skriver DN-journalisten Lina Lund.

Men trots att Lina Lund redovisar att DN gått igenom kommentarerna nämner de ingenstans i sin artikel att liknande hat och hot även riktats mot Jimmie Åkesson – i exakt samma kommentarsfält. Istället frågar hon Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge hur det kommer sig att sådana kommentarer publiceras just på SD:s sida, utan att nämna hatet och hoten mot Åkesson.

”Jimmie försöker vara som Adolf Hitler. Chanslös är du! Snart hängs du”, skriver Facebookprofilen Erik Daniel Ekman som anger att han är från Österbybruk.

”Jimmie kasta dig från närmsta bro”, skriver Facebookprofilen Didem Yousif som anger att hon är från Jönköping.

”Hoppas isis bombar Sverige så får vi se vad rasisterna tar vägen”, skriver Mergim Kerellaj som anger att han är från Kristianstad. Kerellaj kommenterar flitigt och uttrycker en rad otrevligheter mot Åkesson och Sverigedemokraterna.

”Snälla sy ihop hans jävla äckliga mun”, skriver han samt ”SD ÄR EN GÄNG INAVLADE GRISAR” bland mycket annat.

Även Expressens ”utplåna”-retorik användes mot borgerliga

Samtidigt som debatten i Bromölla pågår rasar en annan debatt om vad som är okej och inte att uttrycka om meningsmotståndare. Expressen-krönikören Cecilia Hagen uttrycker en önskan om att ”utplåna” de ”bruna råttor” som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tidigare bloggat om. I Rambergs blogginlägg var udden riktad mot Hanif Bali, riksdagsledamot i Moderaterna.

Retoriken, som närmast användes flitigt av nazister i 30-talets Tyskland om judar, har mött mycket hård kritik. Men trots kritiken svarar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på Twitter att det är ”ej ens värt att bemöta”.

Nu förefaller Expressens ”utplåna”-retorik om borgerliga även ha tagit fäste i sociala medier.

”Åt helvete med alla, vi behöver lite redig röd diktatur så vi kan utplåna fascister och fundamentalister alike”, skriver Facebookprofilen Flemming Philipson som anger att han är från Göteborg.

”En gång i tiden så var en röd revolution nära, det kommer hända igen och då spelar det ingen roll hur mycket krom ni borgare och fascister har i käften”, fortsätter han.

Ska man redovisa hat och hot från alla politiska läger?
6512 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag