Morgan anklagar exet för fruns åtal – motsägs av förundersökningen

Morgan Johansson. Foto: Skärmdump från regeringen
  • Söndag 5 feb 2023 2023-02-05
E-post

Morgan Johanssons fru Emelie Johansson misstänks för dataintrång i samband med en slagning i Säpos databas och står åtalad för brottet. Den tidigare justitieministern tycker att misstanken är ”en skitsak” och säger att det är hustruns ex-sambo som ligger bakom anmälan i syfte att trakassera paret. De uppgifterna tillbakavisas emellertid bestämt av ex-sambon och även förundersökningen ger en annorlunda bild.
– Det var Säpo själva som upptäckte det, säger ex-sambon, som också jobbat på Säpo, till Aftonbladet.

– Det är egentligen en skitsak men på grund av mig, för att jag är en offentlig person, får det här stor uppmärksamhet, säger Morgan Johansson till Göteborgs-Posten om hustruns åtal.

Den misstänkta sökningen skedde innan Emelie Johansson – som då hette Emelie Karlsson – träffade sin nuvarande make.

Fru Johansson uppger i förhör att hon gjorde sökningen på uppdrag av sitt ex, och därför inte gjort sig skyldig till brott. Mannen kvinnan sökte på arbetade på Säkerhetspolisen vid tillfället och är samma person som hon menar uppmanade henne till att göra sökningen.

Läs även: Morgan Johanssons fru åtalas för dataintrång på Säpo

I förhör antyder hon att ex-sambon bad henne att göra sökningen för att få en hållhake på henne.

– Det är han som ringt in det här, jag tror att han redan när han bad mig göra den här grejen, vilket jag förstått nu i efterhand, gjorde det för att kunna skada mig senare, säger hon till polisen.

”Har trakasserat oss”

Den förre justitieministern Morgan Johansson, som numera är Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, stödjer sin hustru och menar att det hela grundar sig i trakasserier från hennes ex-sambo.

”Den man som i somras rapporterade in den 4 år gamla slagningen är Emelies före detta sambo, vilket framgår av förundersökningen. Han har trakasserat oss på olika sätt i ett års tid, sedan vår relation blev offentlig. Hans anmälan är ett led i dessa trakasserier”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Vidare menar Johansson att mannen hade ”en hög befattning” på Säpo och tillägger att det i förundersökningen framkommer att slagningen gjordes på uppmaning från honom.

”Han ville veta vilken säkerhetsklass han hade. Den uppgiften är inte hemlig för honom. Hon uppfattade hans begäran som inom ramen för hennes ordinarie arbetsuppgifter och förnekar brott”, skriver Johansson.

Motsägs av förundersökningen

Men att det skulle vara ex-sambon som ligger bakom anmälan är inte vad som sägs förundersökningsprotokollet, som Nyheter Idag har tagit del av. I det står det:

”Säkerhetspolisens avdelning för intern säkerhet har inom ramen för sitt underrättelsearbete påträffat information som talar för att en anställd vid Säkerhetspolisen har begått ett brott. Informationen talar vidare för att för en före detta anställd vid Säkerhetspolisen kan ha anstiftat brottet. Mot bakgrund av gällande bestämmelser överlämnar Säkerhetspolisen här information om det inträffade till avdelningen för särskilda utredningar.”

Även ex-sambon – som vi kan kalla för ”Nils” – tillbakavisar Morgan Johanssons uppgifter.

– Jag aldrig gjort någon anmälan gällande detta dataintrång. Jag har varit misstänkt för anstiftan till dataintrång, men man lade ner den misstanken efter förhör, säger han till Aftonbladet.

Påståendet att han skulle ha haft ”en hög befattning” inom Säpo stämmer heller inte enligt Nils. Han menar att de jobbade på olika avdelningar med vitt skilda arbetsuppgifter och att han heller aldrig har varit Emelie Johanssons överordnade, vilket paret får det att framstå som i intervjun med GP.

– Att påstå att jag hade en hög befattning på Säpo är helt fel. Jag var IT-säkerhetsspecialist, säger Nils.

I förhör beskriver Emelie Johansson Nils påstått höga position enligt följande:

– Han hade lite stjärnstatus, han var oersättlig och han behandlades på samma sätt som de högsta cheferna även fast han var… [Maskerat i förundersökningen].

Morgan: Inga fler kommentarer

Konfronterad med Nils uppgifter meddelar Morgan Johansson Aftonbladet att han inte vill ge några ytterligare kommentarer kring hustruns åtal.

Genom sin pressekreterare Ayan Jamil låter han förklara att en Säpo-jurist i förhör säger att det var ex-sambon som stod bakom anmälan.

– Det är det Morgan Johansson menar när han skriver att det var han (ex-sambon, reds. anm.) som anmälde Emelie Johansson, säger Ayan Jamil.

Pressekreteraren hänvisar även till samma förhör vad gäller uttalandena som får det att framstå som att ex-sambon var Emelie Johanssons överordnade.

I förhöret säger juristen att hon ”tänker” att det kan ha varit Nils kontaktat intern säkerhet om slagningen, vilket ledde till anmälan.

Nils var till en början själv misstänkt för brott i samband slagningen. Den misstanken har emellertid avskrivits av åklagaren.

Läs även: Morgan Johansson: Billström vågar inte gå emot Chang Frick

Läs även: Därför kritiserar Tidningsutgivarna Richard Jomshof men inte Morgan Johansson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag