Morgan Johansson skyller vapenvåldet på kommunerna

Morgan Johansson. Foto: Skärmdump från regeringen
  • Tisdag 31 maj 2022 2022-05-31
E-post 651

”Erkänner aldrig sina egna brister”. ”Gömmer sig i vanlig ordning”. ”Svensk mästare i att skylla ifrån sig”. Omdömena om Morgan Johansson (S) är hårda efter den senaste intervjun med Expressen, där justiteministern lägger ansvaret för den våldsamma utvecklingen i landet på kommunerna.

– Det som nu felar är insatsmöjligheter för att bryta nyrekryteringen till gängen. Jag kommer lägga lagförslag till riksdagen nu i sommar där alla kommuner ska få ett lagstadgat ansvar att jobba brottsförebyggande. Då ökar statens krav på vad kommuner ska leverera, säger Morgan Johansson till Expressen.

Expressen: Menar du att det är kommunernas fel att ni inte kommit till rätta med det?

– Jag uttrycker inte mig så, jag menar det är ett gemensamt ansvar mellan staten och kommunsektorn. När staten nu går in med så mycket pengar, på tio år så fördubblar vi polisens anslag från lite drygt 20 miljarder till nästan 40, då kan jag förvänta mig att kommunsektorn ska svara upp.

Justitieministern säger sedan att kommunerna i Sverige borde spendera pengarna bättre för att stävja den organiserade brottsligheten.

– Jag kan konstatera att kommunerna fick 52 miljarder i överskott och då kan jag tycka att en del av de pengarna borde de nu satsa på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Sådant som kan bryta nyrekryteringar och ge ungdomarna andra framtidsutsikter, tro och en bättre uppväxt helt enkelt.

Höll på att knäcka gängen – för fem år sedan

I intervjun får Johansson också frågor om löften han tidigare avgett men som ännu inte har uppfyllts.

Bland annat skrev han 2019 att mördarna till den småbarnsmamma som sköts till döds på öppen gata i Malmö skulle låsas in och att ”alla tillgängliga resurser” skulle sättas in för att lagföra dem.

”De ska jagas till världens ände om de behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa”, skrev justitieministern på Twitter. Men tre år senare har ännu ingen fällts för mordet.

När löftet kommer på tal konstaterar justitieministern att det fallet inte har lösts trots att både polis och åklagare har lagt ner väldigt stora resurser på det. Han tillägger dock att väldigt många andra mord har klarats upp och att det just nu finns fler frihetsberövade i Sverige.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

När Johansson intervjuades av Dagens Nyheter 2017 menade han att regeringen var på väg att knäcka de kriminella gängen. Fem år senare är Sverige på god väg att slå ytterligare ett nytt rekord i antal dödsskjutningar i modern tid, med hitintills 31 stycken.

Trots det vill Johansson inte kalla utvecklingen för ett misslyckande från regeringens sida.

– Det är ett misslyckande för samhället, i bred bemärkelse. En våldsbrottslighet med de här gängen och den här nivån, det ska man inte behöva se.

”Kommunerna har inte ansvaret för gängkrigen”

Efter att ha skyllt våldsutvecklingen på kommunerna möter Morgan Johansson hård kritik på Twitter. Bland annat från KD-ledaren Ebba Busch, Liberalernas partiledare Johan Pehrson och Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är också kritisk och undrar varför inte Morgan Johansson och regeringen ser till sitt eget överskott istället för att skylla på hur kommunerna spenderar sina pengar.

Läs även: Morgan Johanssons attack på Stockholmspolisen: ”Har misslyckats att växa”

Läs även: Morgan Johanssons attack på riksdagens talman: ”Låter sin partikamrats överklassfasoner passera”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag