”Mormor är vad man kallar för fattigpensionär” – Så luras pensionärer att köpa S-lotter

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Dylan Nolte/Unsplash
  • Onsdag 3 maj 2023 2023-05-03
E-post 0

Efter nyheten om att Tidöpartierna planerar att förbjuda partilotterier har tongången från S, som tjänar multum på sina A-lotterierna och Kombispel, varit mycket hög. Nu kan Expressen avslöja telefonförsäljarnas manus till att sälja S-lotterna, ifall den man ringer säger sig inte ha råd.
– Jag kände att jag lurade folk, säger ”Daniel”, som jobbade med att sälja lotterna, till tidningen.

”Nää, jag förstår, min mormor är vad man kallar för fattigpensionär och hon har ju förklarat att man behöver vända på varenda krona nu för tiden men jag menar… nu när det handlar om ynka 99 kronor – det är inte ens en bulle och kaffe på Pressbyrån i dag – och med tanke på att det är vinstgaranti på var tredje lott så är sannolikheten väldigt stor att du förvandlar det till något betydligt mer värdefullt”.

Så står det bland annat i det manus som Expressen hänvisar till, om vad säljarna ska svara om den uppringde säger att denne inte har råd att köpa några lotter.

Läs även: Lindberg rasar när regeringen ska stoppa S-lotterier: ”Angrepp på grundläggande demokratiska principer”

Manuset är framtaget för säljarna på det Uppsalabaserade företaget Reko Marketing AB, som säljer lotter för det socialdemokratiskt ägda Kombispels räkning.

Till tidningen uttalar sig en tidigare säljare på företaget, som i artikeln kallas för ”Daniel”. Han berättar att han och säljteamet mestadels sålde till pensionärer samt att han också använde sig av ”mormor är fattigpensionär”-argumentet.

– Ja, några gick på det. Jag kände att jag lurade folk. Vi betonade också att det var en engångslott fast det är ett månadsabonnemang som sen kostade 200 kronor. Om de köpte av oss så var det sen svårt att stänga av abonnemanget. Köparna var tvungna att ringa ett visst telefonnummer som inte framkom så tydligt. Det var kanske inte det lättaste att hitta för en äldre person, säger Daniel.

När Expressen når Reko Marketings vd Joakim Jaksen säger han att han sitter i möte och ska ringa tillbaka. Men enligt tidningen återkommer han sedan inte.

Kombilotteriets vd Jonas Lindholm svarar emellertid på mejl och beskriver metoden som ”Inte OK” samt skriver att han inte känner igen det.

”Häpnar”

På sociala medier är det flera som reagerar på Expressens avslöjande. Däribland migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

”Ett sätt att försöka tysta politiska motståndare”

Det var i fredags som Expressen kunde avslöja att regeringen tillsammans med SD planerar att förbjuda partilotterier. Det skulle i så fall bli ett hårt ekonomiskt slag mot S, som enligt partiets årsredovisning från 2021 fick 151 miljoner kronor i intäkter från lotteriförsäljningen.

Läs även: Så drabbas S av förbud mot partilotterier: ”Ett jätteavbräck”

Efter att nyheten gick ut har tonläget varit mycket högt från framträdande S-profiler, där flera har dragit jämförelser till Viktor Orbáns Ungern.

– Det här är ett sätt att försöka tysta politiska motståndare och deras möjligheter att bedriva politiskt folkrörelsearbete, sade partiledaren Magdalena Andersson till Dagens Nyheter i fredags.

– Det här handlar om en specifik lagstiftning som i praktiken riktas mot ett enskilt politiskt parti. Det är arbetsmetoder som man inte trodde man skulle se i svensk politik. Det är något vi förknippar med länder med en auktoritär regim, fortsatte hon.

Tobias Andersson (SD), ordförande för riksdagens näringsutskott, kallar emellertid de socialdemokratiska reaktionerna för ”patetiska”.

– Om Fidesz (regeringspartiet) hade gjort det i Ungern, då hade Socialdemokraterna tyckt att det var fruktansvärt. Men när de har riggat systemet på det sättet i Sverige, och vi försöker rätta till det, då vill vi få Sverige att gå i en auktoritär riktning. Jag menar, kom igen, sade Tobias Andersson till Nyheter Idag i söndags.

Uppdatering:

Efter att Expressens artikel publicerats meddelar Kombispels vd Jonas Lindholm att man med anledning av vad som framkommer i det läckta manuset avslutar samarbetet med Reko Marketing.

”Det manus som förekommer i artikeln är helt oacceptabelt. Har det använts i samtal under 2021 är det förkastligt och i strid mot våra riktlinjer”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Läs även: Andersson (SD) om lotterira(s)eriet: ”Patetiska”

Läs även: Allard om förbudet mot S-lotterier: ”Principen måste vara att fortsätta jaga dem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag