Mortada våldtog flicka på skoltoalett – hotade att mörda flickans familj

Foto: Unsplash/Hailey Kean
  • Söndag 16 feb 2020 2020-02-16
E-post

[plus_wrap][plus_wrap/]UMEÅ Den 16-årige syriern Mortada hotade en kvinnlig elev till att följa med in på toaletten på en skola i Umeå. Där våldtog han henne. Nu döms han av Umeå tingsrätt för bland annat våldtäkt, olaga hot och misshandel. På grund av sin ålder slipper han fängelse och döms i stället till ungdomsvård. Det blir heller ingen utvisning.

Det var den 16 maj förra året som Mortada träffade på sitt brottsoffer inne på Grubbeskolan i Umeå. Han hade träffat flickan några månader tidigare, och nu kallade han till sig henne. Efter att de två rökt en cigarett ville hon gå iväg till en lektion, men Mortada hade andra planer.

Tingsrätten skriver i domen:

(Flickan) försökte lämna platsen men blev stoppad av Mortada som använde såväl ord som fysiska medel för det, han lade bl.a. sin hand på hennes axel. Han började senare prata om att han var kåt och att han ville ligga med någon. Han frågade om hon kunde komma hem till honom, men hon sade att hon på grund av sin lektion inte ville det. Han försökte då övertala henne, och sade att de kunde ha sex inne på en toalett som ligger nära ingången till skolan, men hon ville inte.”

Mortada fortsatte att tjata, bland annat erbjöd han flickan jobb inom den lokala droghandeln i utbyte mot sex på toaletten. När flickan fortsatte att nobba inviterna blev Mortadas ton skarpare.

Ur domen:

”Han gick då över till att säga att om hon inte ville ligga med honom så skulle han göra illa hennes familjemedlemmar; han sade att han skulle döda hennes yngre syster.”

”Mortada pekade också mot marken och sade ’din familj kommer att ligga där.’ Mortada sade att han skulle anlita någon för att döda hennes familjemedlemmar. Han gjorde också en gest genom att dra sitt finger över halsen.”

Flickan blev förtvivlad och till slut föll hon till föga för Mortadas hot och gick in på en toalett där Mortada våldtog henne, delvis med fysiskt våld.

Den våldtagna flickan är inte den enda flicka som utsatts av Mortada. En annan flicka som han tidigare hade en kortare relation med, misshandlade han. Även den flickans familj hotade han att skada. Senare skickade han SMS till henne och skrev saker som ”hora” och ”din mammas fitta”.

I tingsrättens dom lyfts en socialsekreterares omdöme fram.

Socialsekreteraren tycker att våldtäktsmannen borde få genomgå en ”stödjande samtalsbehandling inom ramen för det program som är riktat till unga lagöverträdare.”

Ur domen:

”Utgångspunkten för samtalsbehandlingen blir då att stärka Mortadas förmåga till impulskontroll och att hjälpa honom att utveckla sunda attityder.”

Mortada döms av Umeå tingsrätt till ungdomsvård och ungdomstjänst i 150 timmar för våldtäkt, misshandel, ofredande och olaga hot. Han ska också betala skadestånd på 115 000 kronor till den våldtagna flickan. Till den flicka han misshandlade ska han betala 10 000 kronor.

Mortada, som är syrisk medborgare, slipper utvisning.

Tingsrätten konstaterar i domen att det är mycket grov brottslighet som Mortada gjort sig skyldig till. Man skriver rent ut att man dömer honom till det längsta möjliga straff man kan utdöma.

”Med hänsyn tagen till det höga straffmätningsvärdet och till brottslighetens art ska ungdomsvården förenas med ungdomstjänst, och det blir då fråga om det högsta antal ungdomstjänsttimmar som kan dömas ut.”

Bli prenumerant

Idag är det ett par tusen som prenumererar. Det är de som betalar för den artikel som du precis läst.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli en av dem. Bli en av dem som stöder Nyheter Idag.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag