MP åker ut ur 33 kommuner

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Torsdag 22 sep 2022 2022-09-22
E-post

MP lyckades hålla sig kvar i riksdagen, där partiet till och med ökade. Men i kommunerna gick det sämre för partiet, som försvann från fullmäktige i hela 33 kommuner. 

Miljöpartiet gjorde ett förhållandevis bra riksdagsval. Partiet, som under våren såg ut att komma under riksdagsspärren enligt opinionsmätningarna, höll sig inte bara kvar i riksdagen utan ökade med 0,6 procentenheter.

I kommunvalet gick det betydligt sämre för MP. Partiet åker ut ur hela 33 kommuner, rapporterar SVT. Det är flest av alla riksdagspartier.

Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, säger till SVT att MP:s stora tapp i kommunerna sannolikt beror på att väljarna inte stödröstar i kommunerna i samma utsträckning.

– Miljöpartiet nog fått en hel del stödröster av de som vill se Magdalena Andersson som statsminister. Den typen av mekanism ser man inte ute i kommunerna på samma sätt, säger hon.

Miljöpartiet åker också ut ur sex regionfullmäktige, vilket gör att partiet numera enbart finns i sju av landets 20 regioner.

Läs även: Amnestys ordförande gjorde MP-propaganda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag