MP fortsätter floppa – sämsta partiet i DN/Ipsos

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Onsdag 26 jan 2022 2022-01-26
E-post

SVERIGE Miljöpartiet fortsätter att dala i opinionsundersökningarna. I DN/Ipsos undersökning för januari landar partiet på ynka 3 procent och blir därmed riksdagens sämsta parti sett till stödet.

I övrigt går Socialdemokraterna uppåt med två procentenheter och får således sina bästa notering på nästan två år i DN/Ipsos. Uppåt går även Moderaterna och Kristdemokraterna som båda ökar med en procentenhet. Sverigedemokraterna backar å andra sidan med två procentenheter vilket även Centerpartiet gör med en.

Så här säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter om Socialdemokraternas uppgång:

– Det är svårt att peka på några tydliga förändringar av politiken som förklarar uppgången. Men det är uppenbart att Magdalena Andersson fungerar väl i sin nya roll. Hon är kommunikativ och det finns tydlighet i hennes ledarskap. Sedan kan det spela in att vi har ett oroligt läge, med både pandemi och säkerhetspolitiska faror. Det tenderar att gynna regeringsbärande partier.

Läs även: Totalras för blågula – massiv Magdalena-effekt i Sentio

Noterbart är annars att Liberalerna – avrundat uppåt – landar på 4 procent av väljarstödet. Därmed är partiet nära på att klara av riksdagsspärren. Tuffare går det annars för MP vars dalande opinionssiffror fortsätter att spöka. Den här gången kammar man hem endast 3 procent av väljarstödet – avrundat nedåt.

Resultatet innebär bättre utsikter för det blågula regeringsalternativet att ersätta S i Rosenbad, förutsatt att MP åker ur och L lyckas klättra över 4-procentsspärren.

Inget parti bör dock räknas bort än, menar Nicklas Källebring.

– Under en valrörelse mobiliseras partiernas sympatisörer på ett helt annat sätt och även små partier får medialt utrymme. Den som hittar en fråga som engagerar kan växa rejält. Mycket kan hända, särskilt för små partier, säger han till DN.

DN/Ipsos mätning i januari

Förra månadens resultat inom parentes. Resultatet presenteras i heltal.

Socialdemokraterna 31 (29)

Moderaterna 21 (20)

Sverigedemokraterna 18 (20)

Vänsterpartiet 10 (10)

Centerpartiet 6 (7)

Kristdemokraterna 6 (5)

Liberalerna 4 (3)

Miljöpartiet 3 (4)

Läs även: Fortsatt kräftgång för MP – under spärren i ny undersökning

Läs även: Sifo: MP minst välkomna i regering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag