MP-toppen jublar när Ringhals 2 stängs: ”Kul!”

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Foto: Riksdagen/Tor Lindstrand CC BY-SA 2.0/Twitter
  • Måndag 30 dec 2019 2019-12-30
E-post 5530

STOCKHOLM Under måndagen stängdes kärnkraftverket Ringhals reaktor 2. Regeringspartiet Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt kommenterade nöjt stängningen på Twitter.

Lorenz Tovatt har tidigare gjort sig känd för att på Twitter önska att bilförsäljare ska gå i konkurs och för att jubla över att flygbolag tvingas lägga ner flyglinjer på grund av dålig lönsamhet.

Läs mer: Norwegian lägger ner flyg från Sverige – då jublar MP-toppen Tovatt: ”Seger!”

Nu gör MP-profilen ett nytt utspel.

”Idag stängs Ringhals 2 för gott. Kul! Triggered much @moderaterna?”, skriver Tovatt på Twitter.

Inlägget har gillats på Twitter av flera MP-toppar. Bland annat borgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén. Partiet Feministiskt initiativs officiella konto har också gillat inlägget. Det finns även politiker från regeringspartnern Socialdemokraterna som gillat Tovatts inlägg.

Från forskarhåll är tongångarna inte lika positiva.

– Grovt räknat kommer EU:s totala utsläpp att öka med åtta miljoner ton fram till mitten av seklet om Ringhals 1 och 2 stängs som planerat, jämfört med om vi skulle driva reaktorerna vidare till år 2025, säger Svante Mandell, forskningschef inom miljöekonomi på Konjunkturinstitutet till SVT.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Sverige kommer minska sin export av el och istället i ökad utsträckning importera el från våra grannländer, som Danmark och Tyskland, där kolkraft och naturgas ingår. Därför kommer utsläppen av växthusgaser att öka.

Läs även: Stegrud (SD): Svenska fattigpensionärer betalar priset för Lööfs och Löfvens ”medmänsklighet”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag