Mp-toppen vill totalförbjuda oljebränslen – Nu rasar folk: ”Galna extremister”

Karin Svensson Smith skriver att hon vill förbjuda fossila bränslen helt och hållet. Bilden är ett montage. Foto: Wikimedia Commons / riksdagen.se
  • Måndag 8 jun 2015 2015-06-08
E-post 2171

STOCKHOLM Miljöpartiets riksdagsledamot Karin Svensson Smith gör en offensiv för att blidka väljarna genom att föreslå totalförbud för fossila bränslen som bensin och diesel. ”Det är dags för drivmedelspolitiken att höja blicken”, skriver hon i en debattartikel hos Dagens Industri.

Trots mycket höga skatter på drivmedel som bensin och diesel menar Miljöpartiets riksdagsledamot Karin Svensson Smith att priserna på fossila bränslen inte är tillräckligt höga. Eftersom ett lågt oljepris dämpat effekterna av statens skatter har inte totalförbrukningen av bensin och diesel minskat då priset inte totalt skenat iväg.

”Koldioxidskatten fungerar inte om oljan blir billigare”, konstaterar Karin Svensson Smith i sin debattartikel.

Föreslår totalförbud för fossila bränslen

När inte höga skatter lyckas dämpa förbrukningen av oljebaserade bränslen krävs nya politiska åtgärder menar Svensson Smith. ”Det är dags för drivmedelspolitiken att höja blicken”, skriver hon i debattartikeln och föreslår vad hon kallar en ”kvotplikt” som ska tvinga ner användningen av bensin, diesel och gas.

Slutmålet är att helt fasa ut oljebaserade bränslen inom 15-20 år. ”Det språnget kan inte tas genom att steg för steg höja koldioxidskatten utan det kräver att fossila drivmedel förbjuds”, avslutar hon debattartikeln hos Dagens Industri.

Möter hård kritik på Twitter

Förslaget om att med ta till kraftigare åtgärder för att minska förbrukningen av bränslen som bensin och diesel möter kraftig kritik. På Twitter har debattartikeln uppmärksammats av flera personer och omdömena är inte nådiga om förslaget från Miljöpartiets riksdagsledamot.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag