MP vill blanda skolbarn – ska motverka segregering

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Tisdag 21 jan 2020 2020-01-21
E-post 579

Miljöpartiet vill ge kommunerna i uppdrag att säkerställa blandade skolor och avskaffa närhetsprincipen för att motverka segregationen, skriver två tunga partiföreträdare i en debattartikel.

”Kommunerna bör säkerställa en bra blandning av elever med olika bakgrund” skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som också är finansmarknads- och bostadsminister, och partiets skolpolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk i en debattartikel i Expressen.

Läs även: Miljöpartiets tysta katastrofval – åker ur minst sju landsting

Enligt Bolund och Hirvonen Falk har Sverige ”skapat ett skolsystem som delar upp barn baserat på bakgrund”, något man menar är ”dåligt för alla elever” eftersom ”blandade klassrum levererar högre kunskapsresultat”.

För att komma till rätta med detta föreslår Bolund och Hirvonen Falk att man inför vad man kallar för ”ett rättvist skolval som ger alla elever samma chans att gå på alla skolor”.

Man vill också att kommunerna ska ”få i uppgift att säkerställa en bra blandning av elever med olika bakgrund i klassrummen” och att man förändrar närhetsprincipen eftersom ”samhället måste kunna ta fler hänsyn än exakt på metern vilket barn som bor närmast en skola.”

Läs även: Miljöpartiets toppkandidat utesluts – tror på utomjordingar och ”geni-styre”

MP:s utspel får hård kritik av bland annat Ivar Arpi, som i en krönika i Svenska Dagbladet skriver att ”inrikesfödda barn ska användas som just kuddbarn – ett slags vandrande integrationsverktyg – för att minska skolsegregationen”, och konstaterar att om MP:s förslag blir verklighet kommer ”föräldrar inte ha möjlighet att välja en bra skola åt sina barn, inte genom skolvalet, inte genom var de bosätter sig”.

Läs även: Miljöpartiet bekämpar ”bilnormen” – vill ha skatt på parkering vid köpcentrer

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag