MSB: Även mindre kommuner bör förbereda sig för terrordåd

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 aug 2019 2019-08-20
E-post 4307

SVERIGE Inte bara storstäder utan även mindre kommuner gör klokt i att förbereda sig på att de kan drabbas av terrordåd. Det säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter att polisen avvärjt ett misstänkt terrordåd i Östersund i förra veckan.

En uzbekisk man häktades på fredagen misstänkt på sannolika skäl för stämpling till terrorbrott. Han greps på onsdagen vid Stortorget i Östersund efter att personer larmat om att han kört en Volvo 855 på ett misstänkt sätt. I mannens bil hittades föremål som har fått åklagaren att misstänka att han förberedde ett terrordåd.

Läs mer: Uppgifter: Misstänkte terroristen kände sig ”hotad” att begå terrordåd – nu häktas han

Nu rapporterar P4 Värmland att MSB uppmanar även mindre kommuner att ha beredskap för att drabbas av terror. Jonas Eriksson, funktionsansvarig för säkerhet i offentlig miljö på myndigheten, förklarar vad kommunerna kan göra.

– Först och främst måste man blir medveten om att det här faktiskt kan ske även i mindre städer som Karlstads storlek. Sedan behöver man nog fundera och analysera vad som finns i kommunen som är mer sårbart eller känsligt. Platser, anläggningar, eller byggnader för den delen också. När man har gjort det ska man fundera på vilka skyddsåtgärder man ska genomföra, säger Jonas Eriksson till P4 Värmland.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag