MSB: Dålig beredskap inför vinterns elkri(s)

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Tisdag 20 sep 2022 2022-09-20
E-post 135

I vinter riskerar södra Sverige att behöva genomföra planerade strömavbrott på grund av elbristen, och nu larmar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, för att den svenska beredskapen på området är dålig.

Efter det blågula segervalet har Ulf Kristersson möjlighet att bilda en konservativ regering, men de många problem som växt under det rödgröna regeringsinnehavet kvarstår, och mest akut är elkrisen.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

Det redan allvarliga läget efter Rysslands invasion har förvärrats av det förlängda stoppet i Ringhals, minskad elproduktion i Frankrike och lägre vattennivåer i Norge. Risken för planerade elavbrott i vinter har därför ökat, och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, varnar för att beredskapen för en elkris är dålig.

– Tyvärr är beredskapen överlag väldigt dålig. Redan 2011 identifierade vi 50 000 elberoende samhällsviktiga verksamheter i Sverige. Väldigt få av dem har reservkraft i dag, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB, till SVT.

– Konsekvensen blir att många verksamheter, butiker och företag helt enkelt stänger av vid strömavbrott för att det inte finns en plan b, fortsätter han.

I vissa fall kan strömavbrott även bli livshotande.

– För personer som har livsuppehållande maskiner i hemmet och hemsjukvård är det alltid en risk om det blir strömavbrott. Även om man har reservkraft är det en överkoppling som ska ske, säger Olsson till SVT.

Läs även: Svenska kraftnät larmar om ny elkris – elkunder kan bli utan el

Lyssna även på: Vem tjänar på elkrisen?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag