Musikförläggarna slutar prisa brottslingar

Rapparen Dree Low under kioskrån. Bilder ur FUP.
  • Onsdag 29 jun 2022 2022-06-29
E-post 912

Branschorganisationen Musikförläggarna, som förra året prisade den brottsdömde rapparen Dree Low för ”årets låt”, kommer sluta dela ut pris till dömda musiker, rapporterar SVT.

–  Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Musikförläggarna kommer arbeta med externa jurister och experter på hållbarhet och inkludering för att ta fram nya riktlinjer för prisutdelningen. Även branschkollegor och medlemmar ska få möjlighet att lämna synpunkter för de nya riktlinjerna, som kommer att införas under årets utdelning i november i år.

– Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Läs även: Musikpris till råndömd rappare

Förutom Musikförläggarnas pris till Dree Low har P3 Gulds pris till rapparen Yasin Mahamoud kritiserats. Mahamoud prisades för ”Årets hiphop/r’n’b” och ”Årets artist” på P3 Guld-galan i mars förra året, men kunde inte närvara då han satt häktad som misstänkt för stämpling till människorov av den konkurrerande rapparen Einár.

Mahamoud dömdes senare till 10 månaders fängelse för brottet. Han hade då tidigare dömts till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott samt suttit häktad som misstänkt för mord. De misstankarna avskrevs emellertid. Mahamoud misstänks vara medlem i det kriminella nätverket ”Shottaz”, som ligger i ett blodigt gängkrig med grupperingen som i media kallas för ”Dödspatrullen”.

Rapparen Dree Low, vars riktiga namn är Salah Abdi Abdulle, meddelade i januari i år att han lägger ned sin musikkarriär, och tog samtidigt bort sin musik från tjänster som Spotify och Youtube.

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad den 21 oktober förra året. I maj rapporterade Sveriges Radio att person har delgivits misstanke om brott i utredningen om mordet på rapparen. Personen uppgavs vara skäligen misstänkt för medhjälp till mord, men det saknades tillräckligt stark bevisning för häktning.

Läs även: Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Läs även: Rapparen Einár skjuten till döds

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag