Musk vill ge Krim till Ryssland i fredsförslag – sågas av Ukraina och hånas av Kreml

Bild:Justin Pacheco/Public Domain/President.gov.ua/CC BY 4.0/Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Tisdag 4 okt 2022 2022-10-04
E-post 88

Samtidigt som Ukraina har nya framgångar på marken i Donbas och Kherson föreslår Elon Musk att landet sluter fred med Ryssland genom att ge upp Krim och Nato-medlemskap och genomföra nya  folkomröstningar i de av Ryssland annekterade ukrainska länen Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia och Kherson.

Musk lade fram sitt fredsförslag i en tweet på måndagen tillsammans med en omröstning. I förslaget skriver Musk att Krim har varit en del av Ryssland ”sedan 1783 (fram till Chrusjtjovs misstag)”, vilket är samma argument som Rysslands diktator Vladimir Putin tidigare använt.

Musk menar att detta ändå kommer bli det mest sannolika utfallet av det pågående kriget, där kärnvapenkrig dessutom är en möjlighet.

Men kritiken mot Musk blev hård. ”Dra åt helvete är mitt väldigt diplomatiska svar till dig” skriver den ukrainska diplomaten Andrij Melnyk.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar med en egen omröstning, där han frågar sina följare vilken Elon Musk de föredrar, en som stödjer Ukraina eller en som stödjer Ryssland.

Läs även: Elon Musk utmanar Putin på strid man mot man

Inte heller från den ryska sidan får Musk något stöd för sin fredsplan. Tvärtom hugger Dmitry Medvedev, tidigare rysk president, premiärminister och för närvarande ledare för Putins parti Enade Ryssland, Musk i ryggen genom att påstå att ”skuggagenten har förlorat sin täckmantel. Förtjänar en ny rang, snabbt”.

”Hans nästa tweet kommer låta som Ukraina är en konstgjord stat” fortsätter Medvedev håna Musk.

På måndagen uppger Pentagon att Ukraina har haft stora framgångar under de senaste dagarnas offensiver på både norra och södra fronten, rapporterar Reuters. Enligt en källa i Pentagon har de ryska förstärkningarna emellertid inte börjat anlända till fronten.

– I stort sett har vi sett ett relativt litet antal ryska förstärkningar, men inget storskaligt i det här stadiet, säger källan till Reuters.

Läs även: Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Läs även: Putin-allierad islamistledare: Använd kärnvapen mot Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag