Muslimsk chaufför utförde bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna: ”Helt uppåt väggarna”

Foto: Privat/Facebook
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 3349

STOCKHOLM När en kvinna skulle ta bussen in till Stockholm från Saltarö på Värmdö på fredagen möttes hon av en något ovanlig syn. Inne i bussen på sätena var busschauffören och två pojkar djupt försjunkna i muslimsk bön, något som samhällsdebattören Jan Sjunnesson var först att berätta om, och som även Samnytt har rapporterat om. När kvinnan sedan ville komma in i bussen blev chauffören aggressiv och vägrade släppa på henne uppger hon. – Det var en helt bisarr situation, jag tänkte ju att ingen kommer att tro mig, säger kvinnan till Nyheter Idag. Nu har trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) också kommenterat händelsen. UPPDATERAD.

Det var vid tiotiden på fredagskvällen som kvinnan fått skjuts av bekanta till busshållplatsen i Saltarö på Värmdö, ändhållplats på SL:s busslinje från Slussen i centrala Stockholm.

– När de släppte av mig var bussen redan där och jag tänkte ”vad bra, då kan jag gå på” eftersom det regnade. Dessutom var det bara någon minut tills den skulle gå, säger kvinnan.

När hon gick fram till bussen blev hon dock varse att busschauffören var uppflugen på några bussäten tillsammans med två pojkar och att trion – sittande på knä och med huvudena nedböjda – var i full färd med utföra en muslimsk bön.

– Jag blev helt ställd. Men sedan knackade jag på rutan och bad att få bli insläppt. Det regnade ju, säger kvinnan.

Läs även: Busschauffören i Malmö blev journalistikens moment 22

Enligt kvinnan ignorerade busschauffören henne och fortsatte tillsammans med de två pojkarna att be. När han var färdig och släppte på kvinnan på bussen var han på dåligt humör och uppvisade enligt kvinnan ett ”aggressivt” beteende för att hon hade ”stört” honom i hans bön. Något som han inte kunde acceptera, meddelade han kvinnan.

Hon berättar att busschauffören hänvisade henne till ett skjul, att hon borde ha väntat där medan han gjorde klart sina privata angelägenheter inne i bussen.

– Då ringde jag min bekant som kom dit och frågade busschauffören ”Vad är det frågan om egentligen”, berättar kvinnan som i det läget inte längre ville åka med bussen utan gick tillsammans med sin bekant bort till dennes bil för att åka bort.

– Han kom efter och började fota bil och registreringsnummer. Det blev riktigt obehaglig stämning, säger kvinnan som fick skjuts av sin bekant in till stan.

Kvinnan har skrivit en rapport/anmälan på SL:s hemsida.

Foto: Skärmdump SL

 

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, är högste ansvarige politiker och han har kommenterat på sin Facebook att man ska gå till botten med det inträffade. Han är tydlig:

”Att religion, smsande eller någon form av egna fritidssysslor kan misstänkas påverka resenärernas service, trygghet eller säkerhet är något jag vill markera mot.

Om uppgiften stämmer är det givetvis helt uppåt väggarna. Våra operatörers förare ska ha resenärernas bästa för ögonen. Att – om det stämmer – istället för att möta en resenär välja att utöva bön är helt oacceptabelt. Det är kort sagt inget jag vill ska förekomma”, skriver Tamsons på måndagskvällen.

Nyheter Idag har kontaktat Keolis, som kör bussarna på uppdrag av SL. De förklarar i korthet att den tid som bussen står på en ändhållplats kallas för regleringstid och att förare uppmuntras att göra aktiv återhämtning. Påstigning ska initieras efter förarens bedömning, mellan tummen och pekfingret cirka 30 sekunder innan avfärd.

Först att berätta om händelsen var samhällsdebattören Jan Sjunnesson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Vill du göra ett större bidrag eller annonsera på Nyheter Idag? Kontakta Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag