Muslimsk kvinna krävdes ta män i hand – Begär skadestånd på 120 000 kronor

Fardous El-Sakka vägrade ta män i hand. Foto: tv4play.se
  • Onsdag 14 feb 2018 2018-02-14
E-post 5274

HELSINGBORG På grund av sin religion vägrade den muslimska kvinnan att skaka hand med män, och valde hellre att sluta sitt jobb. Nu stämmer hon arbetsgivaren Kunskapsskolan i Helsingborg för diskriminering.

På tisdagen sände TV4 ett inslag om en pågående rättegång där en muslimsk kvinna stämmer sin tidigare arbetsgivare, Kunskapsskolan i Helsingborg. Kvinnan, vid namn Fardous El-Sakka, var lärarvikarie där men fick sluta när det kom fram att hon inte ville ta män i hand.

En manlig kollega tog illa vid sig och gick till rektorn, som gjorde klart att de anställda skulle hälsa på män och kvinnor på samma sätt. Då valde El-Sakka att sluta.

– För mig har det hela tiden handlat om en likabehandling, oavsett vad man har för religiös trosuppfattning eller om det är filosofiskt eller politiskt, och för mig är det viktigt att barnen alltid ska känna att det är likabehandling som gäller på alla plan och i alla led, säger rektorn Lidija Münchmeyer till TV4.

Tillhör samma förening som Yasri Khan

Den före detta anställda muslimen hävdar att hon står bakom skolans värdegrund, men att det är otänkbart för henne att skaka hand med män över 18 år. I Arbetsdomstolen kräver hon nu att Kunskapsskolan betalar henne 120 000 kronor i diskrimineringsersättning.

– Givetvis är det av religiös övertygelse som jag gör det här. För mig är det att man respekterar varandra och varandras intimitet, där man väljer att lägga sin gräns, och jag väljer att lägga min gräns där, sade Fardous El-Sakka under rättegången.

El-Sakka är aktiv i föreningen Svenska muslimer för fred och rättvisa, vars generalsekreterare är Yasri Khan. Hans namn blev känt när han sparkades ur Miljöpartiet för sin vägran att skaka hand med kvinnor.

Läs även: DO på krigsstigen när företag nobbar muslimer som inte vill skaka hand

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag