Myndigheten för samhällsskydd och beredskap satsar 10 miljoner på genusforskning

Bild: Newsdesk och MSB
  • Lördag 24 jun 2017 2017-06-24
E-post 20

SVERIGE Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) satsar 10 miljoner kronor på genusforskning. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Undersökningen ska utreda hur maktrelationer och normer påverkar ledningen för myndigheter vid en samhällskris.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska utreda hur ”aktörer som arbetar med samverkan och ledning under en samhällskris påverkas av genusgrundade normer och maktrelationer”. Det meddelar MSB i ett pressmeddelande. Det är forskare på Lunds universitet som fått uppdraget. MSB finansierar projektet med 10 miljoner kronor under perioden 2017-2022.

I pressmeddelandet skriver MSB att ”det nya forskningsprojektet kommer att synliggöra hur samverkan och ledning påverkas av olika normer och maktrelationer som är kopplade till genus. På så sätt kan vi få kunskaper som kan bidra till att samverkan och ledning bättre tar hänsyn till människors olika villkor i samhället”.

Myndigheten mötte nyligen hård kritik på sociala medier. Detta efter att tidningen Fokus avslöjade att de avbrutit terrorforskaren Magnus Norells kartläggning av det muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige. MSB utsattes för en stark påverkanskampanj från vänstersympatisörer att avsluta kartläggningen som ansågs vara rasistisk. Myndigheten uppgav i ett mejl till Norell att beslutet är en följd av ”allt bråk”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag